Regionala aktiefonder
Sök:

Regionala aktiefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anton Lindh

ställde för sedan frågan: Regionala aktiefonder

Hej Jan och Caroline,

För några veckor sedan publicerades en rapport där det framgick att 80 % av allt riskkapital i Sverige investeras i Stockholmsbolag; https://www.realtid.se/80-procent-av-riskkapitalet-gar-till-stockholm.

Som göteborgare, och säkert även för er som skåningar, så fick jag en klump i magen av att höra dessa siffror. Jag har tre synpunkter om detta som min klump i magen grundar sig på:

Den första synpunkten är att jag ur ett rent avkastningsperspektiv ifrågasätter om 80 % av alla investeringar i Stockholmsbolag verkligen ger den bästa avkastningen. Är Stockholmsbolag överlägsna bolag i resten av landet? Jag har inga belägg för att detta skulle vara eller inte vara fallet, men jag tycker det går att ifrågasätta (även beaktat att Stockholm är Sveriges största stad och proportionellt borde ha mest investeringar). Kan det vara så att Stockholm får alla investeringar för att det är bekvämt för fondförvaltarna och investmentbolagen?

Den andra synpunkten är att vissa har lyft fram att en fond inriktad mot ett mindre geografiskt område ger lägre transaktionskostnader – då förvaltaren har ett kort avstånd till samtliga intressanta bolag och möjligen även viss lokalkännedom om regionens intressanta bolag. Detta påverkar också avkastningen positivt. http://www.sparklubben.se/regionala-fonder—ja

Den tredje synpunkten grundar sig på att många småsparare vill stödja den region som de är ifrån. På samma sätt som många inte vill investera i miljövidrig verksamhet eller bolag som är tveksamma ur andra etiska synvinklar så finns det många som vill stödja det lokala näringslivet – med arbetsplatser och startkapital till entreprenörer. Detta borde ge incitament till att starta dylika fonder.

 

Såvitt jag vet så finns det bara en regionalinvesteringsfond för tillfället och den är Spiltans Smålandsfond. Intressant nog så har denna fond utklassat OMX 30 de senaste fem åren (70 % jfr 20 %).

Jag skriver till er med förhoppningen att ni skulle tycka detta är en intressant fråga – där ni genom er mediala plattform kan ta upp frågan och driva den. I annat fall så kanske ni kunde publicera en lista med fonder som till viss del är regionala aktiefonder eller andra investmentbolag, så att småsparare som har dessa funderingar på ett enkelt sätt kan investera regionalt.

Med vänliga hälsningar,

Anton Lindh

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-03 klockan 09:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.