Regionsfördelning
Sök:

Regionsfördelning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jocke

ställde för sedan frågan: Regionsfördelning

Hej,
Lite funderingar kring regionsfördelning i en fondportfölj. Vad är lämpligt just nu, dags att minska på USA? I dagsläget verkar rekommendationen ligga runt 35-40% USA (genom 60% globalfonder)?
Och då kommer man till frågan varför delas portföljerna oftast upp i Global, Asien, Europa, Sverige/Norden. Finns det någon ytterliggare fördel med en Globalfond istället för en USA-fond utöver att det är lite ”enklare”? Bättre säkerhet och automatsikt minskning av USA-marknaden vid krasch?
Tex skulle jag vilja ha en USA småbolagsfond, men då behöver jag veta vad som är lämplig total USA-viktning så jag kan minska i globalfonderna. Det är ju annars risk med slagsida mot USA.
*Oavsett skulle jag önska en tydlig regionsfördelning, tex USA, Europa, Sverige, Japan och Asien/Tillväxt! Så kan man själv avgöra hur mycket global- kontra usa-fonder man vill ha.

Mvh
Jocke

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kolla på fördelningen i indexet MSCI All-Country World (ACWI). Där har du storleken för respektive land baserat på deras totala börsvärde. Jag har inte grottat ner mig så djupt i det (ännu) men de har 88% i ”developed markets” (indexet MSCI World, som många globalfonder följer) och 12% i tillväxtmarknader (MSCI Emerging Markets).

På denna sidan finns det en liten bit ned ett cirkeldiagram och en lista som visar hur MSCI fördelar sig mellan regionerna: https://www.msci.com/world

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lysa har ca 40% USA. De har 20% Sverige. Tror de har ca 12% tillväxt och 10% globala småbolag (drygt 4000 småbolag). Trivsam fördelning.
  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-02 klockan 16:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.