Rekommenderad vs Avancerad portfölj
Sök:

Rekommenderad vs Avancerad portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Rekommenderad vs Avancerad portfölj

Hej,

Jan har i år skapat tre storleksvarianter av varje portfölj. Han skriver:

”Eftersom jag själv börjar få lite större summor i portföljerna tyckte jag att den rekommenderade versionen var lite för grovhuggen. Eller så här, jag upplevde att det fanns potential för förbättring.”

Jag saknar en motivering till varför den Avancerade portföljen med 20 fonder är bättre än den rekommenderade med 10. Är den beräknade avkastningen högre? Är volatiliteten lägre?

Ett som är säkert är att det kräver mer jobb och det blir svårare att få en överblick över en portfölj med dubbelt så många fonder.

Nån som vet på vilket sätt 20 fonder skulle vara bättre än 10 fonder? Tack

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är lite olika syften med de olika fonderna som tillkommer. T.ex. bidrar småbolagsfonderna med en högre risk och högre förväntad avkastning samtidigt som t.ex. de flera räntefonderna ger en en större riskspridning och borde skydda portföljen bättre.

Jag tänker intuitivt (kanske felaktigt?) att jag får en bättre portfölj eftersom jag får fler olika tillgångsslag i portföljen. Det är nämligen ingen mening att köpa två globalfonder som investerar i samma bolag, däremot finns det en poäng med en globalfond (=stora bolag) och en globalfond med små bolag tänker jag.

Sedan hänger jag inte riktigt med på hur du tänker att det skulle innebär ”mer jobb”? Jag tänker att alla fonderna är passiva och således behöver man inte ha samma kolla eller överblick som om det vore dubbelt så många aktier, dubbelt så många årsredovisningar och så vidare.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar och en mycket trevlig blogg. Jag får ta mig en funderare. Det lutar ändå att jag håller mig till tiorna. :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-20 klockan 07:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.