Renovering: höja bolån eller använda sparpengar?
Sök:

Renovering: höja bolån eller använda sparpengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Victor

ställde för sedan frågan: Renovering: höja bolån eller använda sparpengar?

Hej!

Står inför dränering av huset och planerar att i samband med det även renovera altan och lite annat utomhus. Har inte någon närmare beräkning på kostnaden än men räknar med minst några hundra tusen. Har fått ett arv som inte täcker hela den summan, men säg ungefär hälften. Min fråga är om det är bättre att betala renoveringarna genom att höja bolånet (vilket jag kan tänka mig kommer godkännas men jag vet inte det säkert) eller att använda sparpengar och bara ta ett mindre lån? Använder jag inte sparpengarna till renoveringen så hade jag tänkt investera dem i långsiktigt spar/pensionsspar, dvs. i eran 90/10-portfölj.

 

Valet är väl om jag tänker rätt mellan å ena sidan högre månadskostnad och förlorad förväntad avkastning mot å andra sidan lägre månadskostnad och en förväntad avkastning (i ett långt perspektiv).

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Victor!

För mig finns det inga rätt eller fel i denna frågan.
Tror att det mycket handlar om du vill ha den ekonomiska tryggheten att inte ta ett större lån, eller om du vill maximera möjligheten till avkastning men där risken blir högre.

Ur en direkt ekonomiskt perspektiv hur det historiskt har sett ut så skulle jag ha utökat lånet till renoveringen, så får dina pengar växa vidare.

Så ser jag på det iaf!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-16 klockan 09:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.