Renoverings- och bilkonto
Sök:

Renoverings- och bilkonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ola B

ställde för sedan frågan: Renoverings- och bilkonto

Jag och min sambo äger tillsammans ett hus på landet. Det totalrenoverades för ungefär 10 år sedan. Vi har även två bilar.

 

Vi har kommit fram till att en lämplig summa att spara för att under åren kunna renovera/underhålla huset, byta ut vitvaror och att ersätta bilarna är 6000 i månaden. Huvudsyftet är alltså att vi undviker att låna för utgifter som är väntade, men inte 100% planerade i förväg. Vitvaror och bilar kan ju gå sönder när som helst.

 

Min fråga är vilken tillgångsfördelning som kan vara lämplig för detta sparande? I nuläget har vi 20% aktier / 80% räntor, men frågan är om detta inte är lite väl konservativt med tanke på det mestadels långa tidsperspektivet? Hur väljer ni att göra med era liknande konton?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ola!

Ett sådant sparande tycker iaf jag passar perfekt i mellanriskhinken och då i en portfölj enligt ”Nybörjarportföljen”.

Eftersom du inte har en tidshorisont på sparandet och kan egentligen vänta med att använda stora delar av denna summan så tycker jag att det passar bra.

Däremot så tycker jag att utgifter som vitvaror kanske ska tas från en buffert som ligger väldigt säkert och lättillgängligt? Detta är utgifter som måste tas direkt. Kanske se till så att ni ha en bra buffert och spara sedan resterande i en mellanriskhink?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ett bra svar! Jag tänkte själv något liknande. Vi har bara sparat för dessa utgufter i ungefär ett år, så min tanke är att jag låter befintliga pengar ligga kvar som korttidsbuffert 20/80 och allokerar framtida insättningar som 60/40.

  Mvh
  Ola

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Ola B

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-31 klockan 22:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.