Resultat av portfölj under index
Sök:

Resultat av portfölj under index

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens

ställde för sedan frågan: Resultat av portfölj under index

Jag har börjat spara i en portfölj med Swedbank robur acess Global, Asien och Sverige, (70%,20%,10%) via Avanza.

När jag kollar på utvecklingen för mina fonder så ligger min portfölj ungefär 1% under Index. Det känns ju inte som något vidare. Hur ska jag göra? Ligga kvar på de fonder jag har? Göra om helt för att nå bättre avkastning?

Det känns ju trist med en portfölj som har en utveckling sämre än index.

Mitt mål är ett långsiktigt sparande på 20+ år, jag sparar för tillfället 1500 kr per månad men har som mål att spara mer i framtiden.

 

Fråga två.

Jag har c:a 100 000 kr att investera för ett kortsiktigt sparande. Jag önskar att försöka få så hög avkastning som möjligt på ett års tid. Pengarna är tänkta att använda som insats till en lägenhet.
Bör jag försöka att få så bra avkastning som möjligt eller är det bättre att låta pengarna vara i Santanders Sparkonto?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns ju inget index som speglar din portföljsammansättning. Du har ju global, Asien och Sverige. Det index du jämför med nu är nog en globalindex.

Har du 100 tkr och vill ha dem efter ett år ska du inte ha dem på börsen. Sätt in dem på en bank som ger lite mer ränta än storbanker och som har insättningsgaranti. Finns tyvärr inget annat sätt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Okej.

Men på min sida så jämför den med OMXSPI.

Om inte det indexet Visar på något som jag kan jämföra med varför visas det då mot min portfölj.

OMXSPI har hittills i år 1% bättre utveckling än mina fonder.

Jag vet att det inte har gått så länge men det känns ju inte kul att de inte utvecklar sig så bra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    OMXSPI är i grunden Sverige index. Så är som John säger fel att jämföra med denna då du endast har 20% av ditt innehav mot detta.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jimmy

Kommentera

svarade på frågan för sedan

OMXSPI är bara en mycket grov referens som du egentligen inte ska jämföra med alls.

Jämför bara med dig själv :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-15 klockan 13:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.