Revolut och kryptovalutor.
Sök:

Revolut och kryptovalutor.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: Revolut och kryptovalutor.

Hej!

En liten fråga;

Om jag har förstått Revolut korrekt så köper man i princip ett ”lån” när man växlar in pengar på revolutkontot? Där de ligger i e-money pool som snabbt kan växlas runt till olika valutor?

När bitcoin-dippen hände tidigare i år så var jag snabb att handla på mig BTC genom revolut. Jag undrar dock när jag ska fixa med skatten? Så fort det växlas tillbaka till SEK i deras pool eller först när det tar ”svensk mark” på ett vanligt bankkonto?

Jag försöker inte smita från skatt, utan är bara väldigt färsk när det kommer till både Revolut och valutahandel. Kan jag trada fram och tillbaka inom Revolut och sedan redovisa samtliga utdrag när jag väljer att flytta pengarna till Swedbank?

Tack för en fantastisk sida!

/Viktor

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du behöver hålla koll på varenda j-la transaktion och deklarera dessa på en trave K4-blanketter vid den årliga inkomstdeklarationen. Dokumentation i form av avräkningsnotor och annat som styrker samtliga dina transaktioner måste hållas tillgänglig för skattemyndigheten i 6 år. Det kan bli ett hästjobb att hålla koll på alla valutakurser och transaktioner.

https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar/kryptovalutor.4.15532c7b1442f256bae11b60.html

Observera att du inte kan kvitta vinster mot förluster rakt av. Skatten kan bli flera gånger högre än den faktiska vinsten! Det finns hårresande exempel på detta.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/linus-dunkers-salde-bitcoin-blev-skyldig-skatteverket-8-miljoner

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!

  Jag har bara köpt. Inte tagit ut något. Den enda dokumentationen jag har är utdragen från Revolut. Skulle det behövas något annat menar du?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor Gille
 2. Vit pil

  Det du behöver är ”omkostnadsbeloppet”, läs lite om det på skatteverkets sida som du hittar här.

  Så det är köp och säljpris samt att man räknar på eventuella kostnader för transaktioner osv för att räkna ut en vinst eller förlust och skatten kommer sedan på den summan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Allt som Thomas skriver ovan stämmer, och för att specifikt svara på ”Så fort det växlas tillbaka till SEK i deras pool eller först när det tar ”svensk mark” på ett vanligt bankkonto?” så är är svaret det förstnämnda – alltså direkt. Det är inte summan du sedan faktiskt får tillbaka till ditt vanliga bankkonto som räknas, utan hur mycket mer eller mindre du sålt för i förhållande till vad du köpt för. Och detta ska som sagt redovisas per transaktion på K4-blankett vid nästföljande deklaration.

Om du dessutom köpt/sålt något i annan valuta än SEK måste du utöver köp/säljkurser också ha koll på växlingskursen vid båda tillfällena, då det är utvecklingen i SEK som beskattas. Även om du köper något för 10€ och sedan säljer det för 10€ så kan det utlösa en skatt – om det visade sig att en euro kostar mer i SEK vid försäljningen. För egentligen har du då kanske köpt något för 100kr (10€ = 100kr) och sedan sålt något för 110kr (10€ = 110kr).

Samma sak gäller även om du inte ens köpt eller sålt något, utan bara håller på att växla mellan SEK och EUR. Enda undantaget på detta är när du växlar tillbaka återstående del av semesterkassa efter att ha varit i utlandet ”av praktiska skäl” då det oftast rör sig om lite pengar och så många personer som ändå inte förväntas klara av att fylla i blanketten rätt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu har jag bara köpt ett antal gånger och har samtliga transaktioner dokumenterade i Revoluts utdrag. Menar du att jag måste skatta på vinst även om jag inte plockar ut pengarna innan det är dags att deklarera?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor Gille

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-30 klockan 00:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.