Rika Tillsammans-portfölj med Lysa och guld hos Nordnet
Sök:

Rika Tillsammans-portfölj med Lysa och guld hos Nordnet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Max

ställde för sedan frågan: Rika Tillsammans-portfölj med Lysa och guld hos Nordnet

Hej

Min sparmix har utvecklats under flera år från att ha valt enstaka aktier, till att spara 100 % globala indexfonder, till att införa lite räntor i mixen som krockkudde (90/10-portfölj ungefär).

I och med senaste avsnitten om guld samt ha läst på mer om Harry Browns teorier och Rika Tillsammans-portföljen har jag blivit mer övertygad om att lägga in guld i sparmixen.

Jag har just nu allt mitt passiva sparande hos Lysa och det ligger som sagt på 90 % aktier, 10 % räntor. Jag gillar Lysa p g a de rimliga avgifterna, den enkla ombalanseringen, och den fina diversifieringen och riskspridningen. Vad jag har förstått från Jans artikel och Lysas white-paper är räntemixen typ (?) en mix av långa och korta papper. Kan någon bekräfta eller förkasta detta? Jag hittar inget tydligt svar. Genom att kolla på innehaven känns det som en blandning, men jag har inte grävt i det.

Guld finns inte hos Lysa som tillgångsslag och de har inga planer på att lägga till det, jag har frågat dem. Jag vill inte äga fysiskt guld, så då verkar någon ETF hos Nordnet, typ ETFS Physical Swiss Gold (GZUR), vara det bästa alternativet.

För att skapa en Rika Tillsammans-portfölj med denna uppsättning har jag tänkt som följer:

 • 75 % av det passiva sparandet hos Lysa
 • varav 33 % i aktier, och 66 % i räntor
 • 25 % av det passiva sparandet hos Nordnet
 • varav 100 % i guld

Summa: 25 % aktier, 25 % guld, och 50 % i räntor, till någon mån blandat mellan korta och långa

En uppenbar nackdel är att ombalansering från guld till aktier/räntor, och vice versa, medför skatt vid insättning/uttag. En annan nackdel är att Lysa använder ISK, som har hög skatt som gör stor del räntor missgynnsamt. I övrigt ser jag flera fördelar vad gäller riskspridning och enkelhet att sköta. Om det fanns ett enkelt och bra sätt att komma åt samma riskspridning och diversifiering (på ett enkelt och billigt sätt) hade jag nog lagt allting hos Nordnet, men detta finns inte till min vetskap, eftersom det inntefattar ETF:er.

Tacksam för feedback och tankar kring detta upplägg.

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Formatteringen blev slaktad, kolla denna länk till Google Docs istället så att frågan blir läsbar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Uppdaterad, hoppas den blev bättre formaterad.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Varför 50% räntor? Det är ju för tusan negativa räntor just nu. Titta på svenska 10-åriga statsobligationens yield idag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Skarvö

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kör ungefär samma, 1/4 Östeuropeiska aktier 1/4 amerikanska bostadsobligationer 1/4 globala företagsobligationer och 1/4 div råvaror.

Blandade aktier och fonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar. Det är väl inte alls som Lysa och guld separat? :) Eller på vilket sätt är det ungefär samma menar du?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Max M W

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skippa Lysa om du vill efterlikna rikatillsammansportföljen eller liknande. Jag var inne på samma spår för att efterlikna Golden Butterfly men valde till slut att ha allt på Nordnet och nu är jag supernöjd med min portfölj där.

Lysas räntefonder är inte i närheten av att vara tillräckligt passande. Den genomsnittliga durationen är alldeles för kort på ca 3,5 år (efter mailande med Lysa). Sen gillar jag inte heller att de blandar in företagsobligationer, men det har ju Jan också i sin portfölj å andra sidan.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar.
  Har du Shareville, eller vill/kan du dela med dig av dina innehav på annat vis.
  Jag är öppen för detta alternativ, men vill inte komplicera det månatliga sparandet med för många enskilda fonder/ETF:er.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Max
 2. Vit pil

  Heter Havde på shareville. Jag vill inte heller krångla till det onödigt mycket så jag använder bara dessa tre ETFer:

  BlackRock iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF USD (Acc)
  BlackRock iShares € Govt Bond 7-10yr UCITS ETF EUR (Acc)
  ETFS Physical Swiss Gold

  Ser ingen vits med att ha långa och korta räntefonder, i min värld är det bara den genomsnittliga durationen som spelar roll.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Havde
 3. Vit pil

  Tack för tipsen! Jag förstår tänket och är benägen att hålla med.
  Gillar din portfölj men det svider lite att lämna Lysa, eftersom jag gillar tjänsten så mycket, men kanske mer rationellt att lägga över allt till Nordnet. Att ha hälften på Lysa och hälften på Nordnet känns sådär.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Max

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-31 klockan 10:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.