Rika-tillsammans-portföljen
Sök:

Rika-tillsammans-portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna Korsfeldt

ställde för sedan frågan: Rika-tillsammans-portföljen

Hej!

Tack för en bra hemsida! Jag har precis öppnat ett konto på Avanza bank och tänkte investera enligt rika-tillsammans-portföljen. För att hålla den enkelt tar jag de kursiverade fonderna under huvudrubrikerna. Problemet är att jag inte hittar följande:

– SPDR Gold Trust (GLD)

– Ishares Euro Government Bond 15-30 yr UCITS ETF

Jag ringde Avanzas mäklare. Enligt nya regler (började gälla idag) kunde man inte handla den typen av guld-fonder. Gällande Ishares Euro Government Bond 15-30 yr UCITS ETF, fanns den att köpa i Tyskland men med ett ganska saftigt kortage (20 euro styck). Min fråga är alltså:

1. Finns det någon annan guld-fond du rekommenderar (ingen av de som stog på listan fanns på Avanza)

2. Är det värt att köpa Ishares Euro Government Bond 15-30 yr UCITS ETF (ingen av de andra som stog på listan fanns att köpa)

Mvh Hanna

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, det där med guld i portföljen har blivit lite klurigare med det nya regelverket. Avanza har dessvärre väldigt litet utbud av ETF:er, annars finns det några europeiska ETF:er med allokerat guld och silver på exempelvis Nordnet.

Jag vet att Avanza har fonden Pacific Precious A som har inriktning på ädelmetaller och handlas i SEK. Faktum är att förvaltaren av den fonden var med i Rika Tillsammans-podden nyligen, så vill du veta mer om dem kan du lyssna/läsa här!

Investera i guld? Om guldets vara eller icke vara i sparandet…

Om man handlar på Avanza känner jag till dessa ETF:er som går att handla nu (samtliga ska vara uppbackade med den fysiska metallen i valv)

Guld:
– ETFS Physical Gold (VZLD), valv i London.
– ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) Valv i Zurich
– Xetra-Gold (4GLD) Valv i Frankfurt
– ETFS EUR Daily Hedged Physical Gold (GBSE). Följer indexet MS Long Gold Euro Hedged, valutahedgad. Valv i London

Silver:
– ETFS Physical Silver (VZLC) Nordnet, valv i London

Hoppas något av alternativen känns passande för dig!

Hälsningar
Elin

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-03 klockan 16:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.