Rika tillsammans portföljen ISK vs Aktie Fond?
Sök:

Rika tillsammans portföljen ISK vs Aktie Fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Rika tillsammans portföljen ISK vs Aktie Fond?

Hej!
Fråga 1:
Skulle gärna få en feedback på en ide.
Rika tillsammans portföljen har ju 4 delar. Räntedelen går ju inte upp eller ner så mycket, utan ligger ganska still = inte så mycket vinst.
I den här artikeln:

Behålla befintlig depå med 30 % skatt eller byta till ISK?


Står det:
”Tumregeln över tid är att brytpunkten går någonstans vid en årlig avkastning om ca 3 %”
Skulle man inte då istället kunna ha 3 delar av portföljen i en ISK och 1/4 (räntedelen) på ett Aktie och fond?

Fråga 2:
Gäller detta:
”Tumregeln över tid är att brytpunkten går någonstans vid en årlig avkastning om ca 3 %”
Även efter skattehöjningen vid årsskiftet?
Mvh,
Malin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fråga 1: Du har helt rätt. För att optimera så bör man dela upp fondportföljen i aktiedel (ISK) och räntedel (AF). Nackdelen med att dela upp det är att du får en sämre överblick över portföljen. Om börsen går ner så kommer du att se en stor endgång i procent i ditt ISK.

Fråga 2: Jag tror att man behöver en lägre vinst än 3% i dagens läge för att det ska löna sig med ett ISK. 3% är framtidssäkrat för att räntorna troligtvis kommer att gå upp i framtiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Angående Fråga 1 så har du rätt så tillvida att ”att bara ha” en ränte/kontantdel är mer fördelaktigt på ett vanligt konto jämfört med ett ISK, och aktier (och aktiefonder) tvärt om är mer fördelaktigt att ha på ett ISK åtminstone långsiktigt ***

  En viktig del av ett långsiktigt sparande i en portfölj med olika delar är dock ombalansering. Om du ska ombalansera mellan ränte/kontant-delen och aktiedelen och dessa ligger på olika konton kommer det att bli överföringar in / ut ur ditt ISK på ett sätt som skulle kunna orsaka ökad schablonbeskattning av ditt ISK. 

  Om du redan har pengarna investerade i räntefonder på ett ISK skulle jag inte rekommendera dig att sälja av alla dessa och ta ut det utanför ISK:t, för att sedan månadsspara in till ISK:t under året. Då blir det onödigt mycket skatt.

  Baserat på att du pratar om optimeringar:
  Kanske kan du i så fall, under ett tag, månadsspara enbart i kontanter eller räntefonder utanför ditt ISK, och successivt sälja av räntefonderna i ISK:t och köpa aktiefonder för pengarna i motsvarande takt. På så sätt kommer du gradvis ”få ut” kontantdelen utanför ditt ISK utan att betala den skatt som görs vid insättning?

  *** Givet historisk utveckling, vilket så klart inte är en garanti för framtiden.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik André

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-21 klockan 12:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.