Rika Tillsammans-portföljen och olika marknader
Sök:

Rika Tillsammans-portföljen och olika marknader

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joel

ställde för sedan frågan: Rika Tillsammans-portföljen och olika marknader

Sparar idag i en portfölj beståendes av 73 procent aktier, 18 procent räntor och 9 procent guld. Men är sugen på att komplettera det med en portfölj motsvarande Rika Tillsammans-portföljen. Har inte definierat mitt sparande utifrån någon hink-uppdelning, men vill gärna ha en lite mer trygg och mindre volatil portfölj för att kunna sova gott :)

Rika Tillsammans-portföljen beskrivs så här:

”Alla ekonomiska klimat kan beskrivas i form av tillväxt/recession och inflation/deflation

Precis som väder kan beskrivas i form av varmt/kallt och torrt/fuktigt kan man beskriva de flesta ekonomiska klimat i form av tillväxt/recession och inflation/deflation. Tillväxt är när ekonomin växer, recession är när ekonomin krymper, i inflation minskar pengar i värde och under deflation ökar de i värde.

Fyra ekonomiska klimat + fyra tillgångsslag = briljant diversifiering

Kombinerar man dessa fyra kombinationer av ekonomiska klimat med de fyra tillgångsslagen – aktier, korta räntefonder, långa räntefonder och guld – får man en riktigt bra diversifiering. I tillväxt när företagens vinster ökar går aktier bäst, i recession går korta räntefonder minst sämst, i inflation mår guldet riktigt bra och i deflationsscenario går långa räntefonder väldigt bra. Genom att kombinera dessa fyra tillgångsslag, 25 % procent i varje del, får man en stabil, simpel och säker portfölj.”

Porföljen består nu av:

Aktier:
22,5 % Global indexfond
2,5 % Svensk indexfond

Kontanter [motsvarande korta räntor]:
25 % Saldo eller bankkonto

Långa räntor:
15 % amerikanska räntor
10 % europeiska räntor

Guld:
25 % ETF

Min fundering gäller om det inte finns en ganska stor risk i att blanda valutor på ovanstående vis, med tanke på att ett ekonomiskt klimat inte nödvändigtvis gäller i både Sverige, EU och USA?

Är det bättre då att gå all in på en marknad vad gäller räntor och aktier? Den marknaden kan i teorin vara marknaden ”världen”, men är det inte risk att hedgen uteblir om man har exempelvis de korta räntorna (sparkonto) i Sverige, medan de långa räntorna är i USA och EU? Säg att det är deflation i Sverige, men inte i USA och EU, till exempel?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Joel!

Om du vill bygga en ekonomi för att känna dig lite säkrare och kunna sova gott om natten så rekommenderar jag dig ändå att kolla in ”Fyra-Hinkar-Strategin” då det är ett väldigt bra sätt att strukturera upp ekonomin.

Tyvärr är jag lite för dålig insatt i just räntor och dess påverkan i portföljen beroende på vilket land som dessa räntor investerar i. Finns nog någon annan som har bättre koll på räntor här!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Detta är en fråga som jag funderat på när det gäller RT-portföljen.

Kanske är världen så pass global idag att risken för olika ekonomiska lägen i USA/EU/Sverige som mindre? Sedan om målet också är att fluktuera så lite som möjligt så känns en rätt stor valutarisk också mindre optimal?

Skulle gärna se lite grundligare utredning av detta. 🙂

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-11 klockan 14:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.