Rikatillsammans bloggen vs Lysa.se?
Sök:

Rikatillsammans bloggen vs Lysa.se?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jack

ställde för sedan frågan: Rikatillsammans bloggen vs Lysa.se?

Hej Jan.

Nu värkar det som majoriteten här på bloggen har blivit så påvärkade av din rek att dem flyttar allt till Lysa.se! Frågan är hur det kommer påvärka rikatillsammans bloggen då du är känd att rek dina portföljer och skriva om dem? Det blir inte så mycket att skriva om för din del varken om indexfonder, ombalansering ocv. Då räcker det att skriva kör allt på Lysa och välj den risk nivå Ni känner Er bekväma och kan hantera detta långsiktigt. Eller kör Ni billigare med billigaste Global indexfond långsiktigt. Kortsiktigt sparkonto. Lika enkellt och ganska samma som Lysa.se. Behövs ingen ombalansering. Bara undrar hur du tänker om bloggen och framtiden då både Lysa, rikatillsammans portföljer, Global indexfond är ganska lika och riktigt bra sparande långsiktigt? Ha det så bra.

Mvh. Jack

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tack Jack och alla ni andra för era fina kommentarer.

Jag hade absolut den här existentiella krisen runt 2018, ett par månader efter Lysas lansering. Typ vad är syftet med bloggen om det finns ett bättre och billigare alternativ för de allra flesta? Kanske än värre var det psykologiskt – typ hela mitt ego fick sig en törn och rädslan för att inte vara signifikant lägre kröp upp på mig. :-)

Men efter att ha landat i det så upplever jag det faktiskt inte som ett problem. Tvärtom faktiskt. Jag tror att följande:

 • Du kan ha världens bästa investering (t.ex. LYSA) men man kan fortfarande sabba det genom att t.ex. ta ut pengarna när det går ner (Lex hösten 2018)
 • LYSA hanterar inte allt det runt om placeringar, dvs. det som jag försöker förädla i form av fyra-hinkar-principen.
 • Branschen och de flesta är fortfarande sjukt underutvecklade i tvärsnittet ekonomi och personlig utveckling – det vill säga utifrån synsättet – ”Pengar är bara ett verktyg för att du ska kunna leva det liv som du älskar OCH älska det liv som du lever”.
 • Även om vi hänger här, pratar pengar och faktiskt har hyfsad koll på läget så är det en enormt liten bubbla. Majoriteten av sparare där ute har tyvärr ingen koll på läget. Senast igår såg jag folk som lade ut videos på Tiktok där de daytradar Tesla. Vi har 1.5 miljoner personer i Sverige som äger aktier, av dessa har hälften mindre än 4 aktier. Avanza har 1 miljon kunder och mindre än hälften äger fonder och så vidare. Det finns fortfarande saker att göra.
 • Det är fortfarande en stor okunskap om vad forskningen faktiskt säger om sparande och investerande, folk lägger fortfarande pengar hos väldigt dyra leverantörer och så vidare.

Jag har heller faktiskt inte slut på inspiration – just nu har jag 22 påbörjade artikelidéer. 😁

Jan

PS. Sedan tror jag på allvar att bloggen fortfarande inte har fått komma till rätta. Vi har haft 10 års uppgång och att följa mina portföljer som inkluderar en inte oansenlig andel räntor har ju varit sänke. Lite som Warren Buffett lär ha sagt: ”Det är först när tidvattnet försvinner ut som man märker vem som badat utan badbrallor.” DS.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Visst är det hela mycket bredare än bara fondval och portföljfördelning? Det finns gott om intressanta och relevanta ämnen att prata om tycker jag. Än så länge har Jan lyckats mycket bra med att skriva och göra poddar som verkligen gav mycket.

Vardagsekonomi. psykologi på börsen, hela 4 hinkar principen med hur man kan tänka i tidshorisonter och mål, statistik och ratings, guld och ränta, bolån, kreditkort val, försäkringar, pension, osv, osv…

Kanske lika bra att allt snack om vilka fonder, en bred fond eller flera har landat lite grann. Nu har det blivit klarare än någonsin vilka kloka alternativ som finns och varför man kan välja det ena eller det andra beroende på investeringsintresse och riskbenägenhet.

Är man endast intresserad av portföljval då har bloggen kanske blivit lite smalare, men jag gillar att fler andra intressanta saker tas upp och diskuteras.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu tycker jag du är orättvis Jack. Tror alla eller de flesta här på bloggen ser fram emot avsnitten varje söndag. Jan och Caroline delar alltid med sig av bra kunskaper och lärdomar. Sen hela veckan går ju forumet varmt här med bra frågor och svar. Så framtiden ser nog väldigt ljus ut för rikatillsammans skulle jag säga. Även att patreon växer som de brukar säga ibland, så de har en trogen skara fans. Jag följer bloggen men jag tar inte direkt rygg på Jan. Bloggen har ett värde ändå för mig för Jan och Carro resonerar mycket klokt runt pengar och ekonomi.och de har lång erfarenhet av investeringar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det går ju att sälja tidningar år ut och år in med i princip samma innehåll. Trädgårdstidningar tex som tar upp vårblommor på våren och höstblommor på hösten. Nästan samma innehåll år från år (nästan). Då går det nog att driva en blogg också.

Väldigt tråkigt blir det ju när man följt den ett tag och kan alla frågor och alla svar. För att behålla läsarsiffrorna måste man få in nya läsare som kompensation för dom som lämnar.

Men värst måste det väl vara för dom som driver bloggen, när man behandlat allt.  Nästan som en skådespelare som medverkar i en pjäs som upprepas x antal gånger, ibland fler år.

Jag håller med Jack.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Eva för feedbacken. 👍

  Jag tycker vi ändå försöker variera innehållet som t.ex. i söndags med Moa. Men du får gärna komma med önskemål, de avsnittet som är baserade på era önskemål brukar ju blir bäst. 👍

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-29 klockan 22:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂