RikaTillsammans portföjen, Belåning?
Sök:

RikaTillsammans portföjen, Belåning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer

ställde för sedan frågan: RikaTillsammans portföjen, Belåning?

Hej!
Jag har gått lite i banorna den senaste tiden och funderat lite på det
där med portföljbelåning.
Jag är i nuläget 23 år och sparar i snitt 10.000 kr varje månad in på Nordnet,
bor i hyreslägenhet och har ingen familj eller partner.

Den portföljen som jag har varit sugen på att belåna är RikaTillsammans-portföljen vilket
är en ”All Weather Portfolio” vilket är en portfölj som inte ska röra sig allt för mycket oavsett
vad som händer på börsen.

Jag sitter i nuläget med 160.000 kr i den portföljen och mina tankebanor i huvudet
är att jag ska belåna hela värdet på 500.000 kr genom Nordnets portföljbelåning
vilket bör ge en ränta på 0,89%.

Då börsen är ganska högt värderad och vi är eventuellt på väg in i en lågkonjunktur så
tänkte jag höra lite om vad ni övriga tycker? Känns det farligt?
Jag kan sitta kvar länge med portföljen då räntan är så förmånlig och jag inte direkt
behöver pengarna i nuläget.

Mitt sparande kommer att fortsätta i samma takt oavsett vad som händer på börsen.

Jag har ju själv suttit och räknat en del på det hela och det känns ju som att det är klart
mycket mera fördelar än nackdelar.

Kom jättegärna med input!

 

/Kristoffer

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej! Jag tänker själv i de banorna men då bara belåna rika tillsammans portföljen med max 10% som Jan rekomenderade tidigare. Men nu senast i januarivideon sade han att han inte rekomenderade någon belåning alls i någon av portföljerna… vet inte varför han ändrat sig och han har inte svarat på min fråga till honom. En allvädersportfölj skall ju klara sättningar väl eftersom någon del alltid går upp och kompenserar nedgångar. 4% blir då 4.4% med 10% belåning. Anledningen till max 10% belåning är att man aldrig skall råka ut för tvångsförsäljning eller att räntan skall bli högre än 0.89.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Från kommentarsfältet i Ombalansering 2020 som kanske gör att ni får svar på frågan, sen finns det väl inget rätt eller fel, om man klarar av risken med 5-10% belåning eller mer – kör på :)

  Emmanuel skriver 21 januari:
  Jan och Andreas A!

  Jag tänker att det knasiga med att belåna sina värdepapper för att skapa hävstång i portföljen när marknaden är så högt värderad är att om allt sedan går ner kommer räntan på lånet sannolikt att öka drastiskt eftersom de belånade värdepappren ju kraftigt minskar i värde.. kanske blir svårt att betala tillbaka?!

  Olånade pengar som investeras sjunker ju också i värde såklart,men ingen ränta behöver ju betalas tillbaka..

  Eller har jag fått allt om bakfoten?!

  Jan svarar 21 januari:
  Nej, det är ju precis därför jag avråder från belåning nu. Jag tänker att det är en möjlighet till torrt krut vid senare tillfälle. 👍

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  William
 2. Vit pil

  Hej Kristoffer,

  Jag tror det har som ofta allt att göra med marknadstajming.

  Belåning är lite riskabel men helt okej om man fattar vad man håller på med. Nu börsen har varit uppe så länge kan man ifrågasätta om det precis nu är en bra tidpunkt att börja med eller öka sin värdepappersbelåning. Tänker man långsiktigt (10+ år) så kan man självklart göra det men i övriga fall (t.ex. med mer kortsiktiga portföljer) så är det bra att fundera lite till.

  Visst har belåning positiva effekter under en uppgående marknad. Största nackdelen är dock att när börsen går ner så blir det inte alls lika roligt med negativ hävstång.

  Då är det nämligen inte bara att ens investeringar tappar ännu mer värde än det skulle ske skulle utan belåning… men kanske tvingas man även att avbetala en del av lånet för att hålla saker under kontroll. Pengar som man hellre hade velat investera precis då. Som torrt krut i ett köpläge. Köpa billigt, sälja dyrt.

  Förmodligen är det därför att belåning inte rekommenderas lika starkt idag som för några år sedan. Eller till med avrådes helt.

  Men bra att du tänker till lite och frågar!

  Själv har jag förresten kvar min belåning men den är mycket defensiv och använder jag endast i min långsiktiga portfölj där jag ändå kör med månadssparande och ”buy-and-hold”. Skulle jag behöva avbetala en del av min kredit under/efter en börskrasch så får det väl bli så men då kommer det som tur inte handla om större summor.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-09 klockan 11:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.