RikaTillsammans-portföljen...
Sök:

RikaTillsammans-portföljen…

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: RikaTillsammans-portföljen…

Hej,

Funderar på att investera ca. 1,4 miljoner enligt RT portföljen med syftet att erhålla en realavkastning d.v.s. allt över inflationen och efter skatt är ok. Jag vill helst också bli kompenserad för kronförsvagningen. Tänker mig en sparhorisont på ca. 5 år i alla fall.

Tror ni att det är rätt portfölj i så fall? Såg att Jan skrev att det är en valutarisk i RT portföljen p.g.a. långa räntepapper. Kanske finns en hög risk att det ger en negativ realavkastning på 5 års sikt?

Hade ni vågat investera den summan enligt RT? Den motsvarar totalt ca. 75% av mitt sparande.

Har en annan fundering kring bullionvault om någon har erfarenhet av att handla där. Vilken valuta ska man handla i? Spelar ingen roll eller?

Tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle inte placera alla pengarna i en sådan portfölj. Om allt över inflationen efter skatt är okej så finns det bättre och enklare alternativ tänker jag. Kanske delat upp det i ett par olika delar, en räntedel, en RT-del och kanske en del marknadsneutrala fonder.

BullionVault (annonslänk) har jag mycket erfarenhet av. Det spelar inte så stor roll, jag brukar handla i EUR.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jan och tack för svar!

  Kan du utveckla vad du menar?

  Enligt min uppfattning följer jag med detta upplägg 4 Hink-principen då mellanriskhinken ska vara antingen en 60/40 portfölj eller en Allvädersportfölj (RT) (det har du själv skrivit i din artikel) och motsvara 7 års utgifter. 1,4 miljoner är ca. 75% av mitt sparkapital och motsvarar 7 års utgifter för mig.

  För att visualisera det tänker jag mig ungefär detta upplägg:

  Hink 1 (20/80): 450 000 kr då jag tänker mig att jag kanske behöver köpa boende inom några år
  Hink 2 (RT portföljen): 1 400 000 kr
  Hink 3 (80/20): Börjar månadsspara 6000 kr/mån fr.o.m. idag
  Hink 4 : Inget för mig.

  Jag hoppas helt klart på en positiv realavkastning med en sparhorisont på 5 år men jag känner mig själv och mer än -15 till -20% i portföljutveckling jämfört med vad jag stoppade in från början hade jag inte mått bra utav. Enligt portfoliocharts har all-weather portfolio gått ner -14% som mest sedan 1970.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Aha. Tack för visualiseringen.

  Jag skulle nog ända gjort följande i hink 2 för att inte lägga alla äggen i samma korg. Det handlar mest om att jag inte har exakt samma tillit till RikaTillsammans-portföljen eftersom vi har behövt välja icke-optimala fonder eftersom MiFIID-lagstiftningen gjorde t.ex. Vanguard-fonderna otillgängliga. Å andra sidan går det ju inte att förneka att den har gått jättebra de senaste åren.

  Följande skulle dock kunna vara en tanke:

  * RikaTillsammans-portföljen – 40 %
  * Lysa 50/50-portfölj – 40 %
  * Korg av marknadsneutrala fonder – 20 % – t.ex. Atlant Stability, AktieAnsvar Multi-Strategi, Pacific Multi-Asset

  Alla de skulle jag utan problem våga ha på 5 år med en förväntning om en positiv avkastning.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack återigen för svaret! Var inne och kikade på shareville och såg att RT (25% Aktier) gått bättre än NB (60% Aktier) sedan du startade dom där. Skillnaden är rätt stor också. Dessutom har RT gått upp rätt så jämnt utan hack vilket gör att man sover bättre om nätterna. :)
  Det jag tycker är bra med RT portföljen är just guldet (som du nu fört in i dina andra portföljer) men även amerikanska räntefonder. Jag tänker att om man sparar i globala aktieindexfonder är man ju till stor del beroende av hur det går för amerikansk ekonomi. Om amerikansk ekonomi går dåligt och FED sänker räntan vill man ju naturligtvis ha en lång amerikansk räntefond (obligation) för då agerar ju den krockkudde mot globalfonder mer än vad dom svenska räntefonderna gör det. Det bästa är ju givetvis att kombinera amerikanska+europeiska+svenska räntefonder om man kör med en global aktieindexfond som bas och 10-20% svenska aktieindexfonder.

  Marknadsneutrala fonder tror jag inte riktigt på. Har blivit tipsad av flera att köpa Gladiator men nu är jag glad att jag inte valde att köpa något jag inte förstod mig på. Dom har backat -11% på 1 år samtidigt som SIXRX gått upp +6%.

  Testar väl en kombination av både RT och NB då. :)

  Btw så känner jag igen mig väldigt mycket i hur du beskriver din uppväxt och att familjen hade det svårt ekonomiskt som resulterat i att du är väldigt rädd om pengarna. Jag har haft en liknande uppväxt och känner likadant när det gäller pengar. Kanske därför jag fastnat för den här bloggen.

  Hur som helst tycker jag att du och Caroline gör en viktig samhällsinsats och ett fantastiskt jobb i att hjälpa andra hur man investerar och förhoppningsvis lyckas bygga upp en ekonomisk säkerhet.

  Tack för en grymt bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-11 klockan 19:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂