RikaTillsammans-portföljen och Stadsobligationer
Sök:

RikaTillsammans-portföljen och Stadsobligationer

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malkolm

Den här artikeln publicerades 2017-06-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: RikaTillsammans-portföljen och Stadsobligationer

Hej Jan (och andra)!

Tack för en trevlig och lärorik blogg, den har varit en värdefull inspirationskälla för mig när jag har försökt lära mig mer om ekonomi och strukturera upp min egen ekonomi. Jag gillar tanken med en stabil portfölj som skall hålla oavsett hur det går i samhället i övrigt, allt ifrån en stark tillväxt till mer eller mindre totalt kollaps (…men då får man nog även läsa dina artiklar om att köpa fysiskt guld).

Jag tror jag hänger med på det mesta av resonemanget kring de olika klimaten i portföljen. Sen är det så klart lite svårare att förstå exakt vilket klimat vi befinner oss i just nu. Om jag skulle gissa skulle jag säga att vi i Sverige befinner oss i en höjkonjunktur med stark tillväxt, som till stor del drivs av låga räntor för att riksbanken försöker få upp inflationen som legat långt under 2% men nu är på väg upp. Så alltså, Tillväxt och låg inflation (men inte direkt deflation?). Samtidigt verkar det som att övriga västvärlden fortfarande återhämtar sig efter sviterna från finanskrisen samtidigt som tillväxtländerna gått på högvarv (som nu kanske börjar avta). Rätta mig gärna om jag har fel eller om du tycker på annat sätt.

Hur som helst. Nu till min fråga. Jag har funderat lite på det här med stadsobligationer. Jag hänger med på konceptet och uppskattar dina tips, även om jag gärna skulle läsa mer om stadsobligationsfonder. Tycker det är svårt att hitta lättillgänlig sådan information om vilka fonder som är bra, men framför allt varför. Skulle gärna läsa ett inlägg med lite mer info om detta framöver om du vill dela med dig? Det som oroar mig är att stadsobligationerna som du rekommenderar kommer bara från USA, Europa och Kanada. Med en stadsobligation så är det väl staten som delar ut pengarna som man indirekt har lånat ut via stadsobligationsfonden. Men med USA som har en enorm stadsskuld där man hela tiden höjer skuldtaket (numer verkar det ske mer eller mindre på rutin) och med en Eurokris och Brexit blir man ju lite fundersam om USA och Europa verkligen är de bästa stadsobligtionerna att satsa på? Ärligt talat så har jag dålig koll på Kanadas ekonomi och hur stabil den är (även om jag kan gissa mig till att den till stor del lever i skuggan av USA). Men finns det en poäng med att satsa på stadsobligationer från tillväxtländer som t.ex. Kina? Finns det ens sådana stadsobligationer? Tänker jag helt galet här?

Vänlig hälsning

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tror att du menar statsobligationer och inte stadsobligationer.

Att Staten använder pengarna till att dela ut till medborgarna, så kallade helikopterpengar, är en missuppfattning. Detta är extremt ovanligt, och skulle rasera statsfinanserna för de flesta länder. Sverige är ett av de få länder som skulle ha råd med helikopterpengar, men detta är inget som diskuteras  seriöst.

Köpa obligationer skall man göra när räntan är hög och förväntas sjunka.  Just nu är räntan låg. Köper du obligationer nu och räntan stiger, så sjunker värdet  på ditt innehav. Investerarna köper heller nya högavkastande obligationer än gamla med låg avkastning. Därför  sjunker kurserna.

Skulle marknaden börja tvivla på USAs kreditförmåga blir det etter värre. Då sjunker värdet på ditt innehav som en sten.

Kinas statsfinanser är inte i bästa skick, så statsobligationer därifrån bör man undvika.

Just nu tycker jag att statsobligationer ger en låg avkastning till en hög risk. Så småningom kommer vi väl tillbaka till normala räntenivåer, och då kan dessa bli ett alternativ på nytt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har också funderat över detta. Jag har satt upp en rikatillsammans portfölj dock kan jag inte riktigt få ihop deflationsdelen . Jag har noterat under tiden jag haft min portfölj att den följer både ned och uppgångar på börsen men med en dämpnings faktor. Då jag inte har kunskapen eller tiden att sätta mig in i allt så följer jag fortfarande principen med 25% i dem olika delarna trots att flera avråder just räntefonder och statsobligationer. Men det skulle vara väldigt intressant att höra någons syn på det som inte avråder från att följa denna fördelning med dagens ekonomiska klimat. Hela idén med rikatillsammans är ju långsiktighet och borde man ju följa det under all omständigheter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  M
 2. Vit pil

  Tack för ditt svar och rättelse av min lättare ordblindhet :)

  Intressant att höra din åsikt. Det du beskriver är den uppfattning som många verkar ha angående statsobligationer i dagens läge. Jag funderar då på vad Jan och ni andra har för tankar kring detta, går det att försvara att ha statsobligationer i sin portfölj och i så fall, finns det några som är bätte än andra. Är det bara långa obligationsfonder från usa och europa som är bra eller finns andra alternativ? Jag har förstått hur Jan har resonerat kring detta, att är man långsiktig i sitt sparande och delar upp det enligt rikatillsammans-portföljen så ska man inte spekulera, och börjar man med att inte köpa en av fjärdedelarna så börjar man med att spekulera. Men samtidigt är vi i ett klimat med minusränta vilket vi inte haft någon gång tidigare. Ska man då göra en portfölj med tre delar eller två delar istället? Tills räntan kommit upp på rimlig nivå igen? Tack för kloka tankar och vänlig hälsning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malkolm
 3. Vit pil

  Jag har skrivit om det ett par gånger, men i korthet så tänker jag så här. Om det är svårt att förutsäga aktiemarknaden så är det ännu svårare att förutsäga räntemarknaden. Det är ju bara att kolla på riksbankens så kallade igelkotts-kurva. Många spekulerar i att räntorna kommer att höjas och det kommer få den naturliga konsekvensen att ränte- och obligationsfonder kommer att falla i värde. Således talar det för att minska exponeringen mot dessa.

  Men, det här har man sagt sedan 2008 och skulle man ställt sig utanför då, skulle man inte gjort någon fantastisk affär. Jag personligen resonerar som följande, jag har valt att investera enligt en strategi där jag inte behöver försöka fatta dessa besluten. Jag investerar på samma sätt oavsett marknadsläge, vissa kallar det för idioti, men för mig har det under de senaste 10 åren fungerat bättre än att försöka förutsäga marknaden. Man kan nämligen ha rätt i sak, men fel i timing och då spelar det ingen roll att man har rätt eftersom man ändå förlorar pengar.

  Sedan tror jag personligen inte att den här perioden i ekonomin är särskilt mycket annorlunda. Vi är fortfarande människor som är rädda och giriga, så länge vi fortsätter vara det så kommer marknaden över tid svänga fram och tillbaka och t.ex. RikaTillsammans-portföljen kommer att hålla. Det är min tro och det jag sätter mina pengar på. Sedan får tiden utvisa huruvida jag har rätt eller fel. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-09 klockan 23:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂