RikaTillsammans-portföljen startad - vad är nästa steg?
Sök:

RikaTillsammans-portföljen startad – vad är nästa steg?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johannes N.

Den här artikeln publicerades 2017-04-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: RikaTillsammans-portföljen startad – vad är nästa steg?

Jag har läst din blogg och artiklar i fler timmar jag kan räkna nu och har nu frigjort kapital från andra sämre investeringar för att skapa en allvädersportfölj. Kommer engångsinvestera ca 100´000kr och sedan under första året bygga på med ytterligare 100´000kr i månadssparande, alltså mellan 8-10´000kr per månad.

Efter det ett månadssparande på ca 5-6 000 kr/månad. Min fundering är som följer;

 1. Kommer det någon ny ombalansering i allvädersportföljen som jag ska invänta?
 2. Rekommenderar du att planka portföljen rakt av eller ska man förenkla den? Du skriver själv att du skulle kanske förenkla den till hösten (skrivet juni/juli 2016). Är det något som ligger i pipeline?
 3. Om jag förstår det rätt månadssparar du till Nordnetkontot och sparar i aktiedelen varje månad men köper guld, obligationer och räntefonder mer sällan, stämmer det?
 4. Har kikat på dina ”kom-igång-guider” men när man väl är igång, kan man automatisera sparandet för att det ska vara så enkelt som möjligt?
 5. Skulle verkligen uppskatta en lite, ”såhär gör du sen” för alla som är igång men som vill veta den månatliga skötseln. Det kanske finns redan men då har jag inte hittat det.

Jag misstänker att jag till en början kommer vara mer intresserad av att sätta mig in i hur det funkar men sen vill jag bara ”glömma och gömma” portföljen och låta den jobba (bortsett från ombalanseringen 1-2 ggr/år).

Tack för en givande blogg och för att du, genom dina inlägg, fick mig att få ur tummen och skrida till verket med ”pengamaskinen”.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johannes,
Jag tar mig friheten och svarar på några av frågorna och lämnar några obesvarade.

2. Jag tycker inte att det är någon dum idé att planka portföljen rakt av, den är välbalanserad och enkel att handskas med psykologiskt. Du kan själv förenkla den genom att minska antalet fonder men behålla balansen.

3. Jag skulle tipsa om att fixa allt automatiskt, det finns olika guldfonder som du kan köpa (t ex. Franklin Gold & PM A Acc USD, den är exponerad mot bolag inom råvarubranschen Gold and Precious Metals, vilken samvarierar med guld) om du vill att allt ska skötas automatiskt. Fonden jag rekommenderade har lite hög avgift egentligen, men det har i stort sett alla guldfonder (ofta pga. lagringsavgift för guld).

4. Nordnet och Avanza har båda så att man kan automatisera nästan allt, speciellt enkelt är det med månadsspar i fonder, det kan man automatisera helt och hållet.

5. Jag skulle säga att det bästa är att glömma bort (eventuellt balansera om någon gång per år) men annars helt glömma bort det hela. Visst, det dyker säkert upp någon intressant fond här och där, men det viktigaste är att trägen vinner!

Lycka till :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller helt med i Martins svar.

Det kommer förmodligen en ombalansering och förenkling av portföljen till sommaren, men jag har inte känt att det är något akut. Den kan ju få löpa i intervallet 15 – 35 procent per del (dvs. 25 procent +/- 10 ) innan man behöver balansera om. Balanserar man om för ofta så sabbar man också lite av sin avkastning.

Angående månadssparande i RikaTillsammans-portföljen så rekommenderar jag följande fråga:

Korta svaret är det är svårt och jag själv månadssparar in i kontantdelen av portföljen (läs:recessions-delen med korta räntefonder).

När det gäller guldet så är det dyrt precis som Martin säger. Jag rekommenderar dock sällan guldfonder, utan kör majoriteten av mitt guldsparande hos BullionVault (annonslänk) av anledningen att det är allokerat guld som tillhör mig och ingen annan. Många av guldfonderna har bara guld via derivat eller skuldsedlar och det är inte lika säkert. På sistone har jag börjat testa ut en tysk leverantör Auvesta (annonslänk) för att de har lite kringtjänster som jag uppskattar även om det är dyrare än BullionVault.

Lycka till med ditt sparande!

Hälsningar,
Jan

Disclaimer: BullionVault och Auvesta-länkarna är återförsäljarlänkar. Läs mer i annonspolicyn.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack Martin och Jan för era svar.

 1. Ok, jag trodde att det var mer fördelaktigt att ombalansera ofta men tydligen är det inte så. Bra nu blev det mindre jobb. :)
 2. Såsom jag resonerar så blir det viktigare och viktigare att ha fler fonder och därmed sprida risken mer och mer desto mer pengar man har i portföljen. Rätt eller fel?
  Svårigheten ligger i att veta vilka fonder man ska ta bort om jag ska skala ner lite, beslutsångest. Hur är det med avgifterna? Dumt att spara i 6 olika fonder/delar per 25% om det är avgift på varje köp. Generellt dyrare vid köp av guld och långa obligationsfonder?
 3. & 4. Av samma anledning kanske jag väljer att köpa fonder/ETF för guld-delen så länge som jag inte når upp till de ”magiska” 50´som ”behövs” för att kostnaden vid köp via BullionVault ska bli försvarbart.

Hade först tänkt ta nybörjarportföljen tills jag når 2-300´000 kr men eftersom detta är pengar som jag hellre ser ”växer långsamt än försvinner fort” så tar jag rikatillsammans portföljen direkt. Man kan spekulera i om det kommer en börskrasch inom snar framtid då det är ca 10 år sedan sist. Problemet i spekulation är, som du skriver Jan, att man kan ha rätt i sak men fel tajming. Det vore ju trist om våra 100-200´000 kr droppar 40% precis innan man skulle behöva pengarna..
Jag och min fru har i dagsläget en buffert att ta från om vi behöver men skulle man drabbas av sjukdom eller andra tråkigheter känns pengarna säkrare i Rikatillsammans portföljen än i Nybörjarportföljen.

Det leder mig in på mina andra funderingar. Pensionsparandet och barnens barnbidragssparande.
Sparar barnbidraget till våra två barn i kapitalförsäkring och har tjänstepension som jag planerat enligt nybörjar-/barnportföljen. Detta av 2 anledningar. Det första är att tidshorisonten är så lång (23 år kvar till 60 och barnen är 4 & 7) och den andra anledningen är att pengarna pengarna är låsta fram till pensionen så jag kan ej ta ut dom i fall av ex.vis sjukdom.

Jag har här gjort följande fördelning:

 • Länsförsäkringar Global Indexnära 25%
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 20%
 • Swedbank Robur Access Asien 15%
 • Spiltan aktiefond investmentbolag 20%
 • Swedbank Robur Penningfond 10%
 • Swedank Robur Penningfond 10%
 • Eller kanske lägga allt i iShares Core Cdn Long Term Bond Idx ETF (XLB)?

Denna 80/20 delning pga den långa tidshorisonten. Tanken är att omfördela så jag når en 50/50 eller 40/60 fördelning (aktie/fonder) i 5-10 års intervaller fram till pensionen.

Synpunkter på fördelning, fonder eller annat av ovanstående?

 

Tack återigen för era svar och för en mycket givande blogg. Om 20 år skördar vi! ;)

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Förtydligande:
  Med ”kanske lägga allt i iShares Core Cdn Long Term Bond Idx ETF (XLB)?” menade jag alla fondandelar (20% ).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johannes N
 2. Vit pil

  Tycker det låter spontant bra! :-)

  Glöm inte höra av dig där om 20 år. :-D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-19 klockan 10:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.