Rikatillsammans portföljen - Viken tidshorisont?
Sök:

Rikatillsammans portföljen – Viken tidshorisont?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emelie

ställde för sedan frågan: Rikatillsammans portföljen – Viken tidshorisont?

Hej!

Jag tänkte investera ca 250 000 kr och ha som mellanriskhink. Tänker antingen nybörjarportföljen eller Rikatillsammansportföljen.

Jag blir inte riktigt klok på tidshorisonten på Rikatillsammansportföljen. Om man klickar på ”Mina fonder” länken ovan och scrollar ner till Rikatillsammansportföljen så står det 2 år och uppåt och investera minst 200 000 kr. Går man in i en artikel om Rikatillsammansportföljen så står det istället 5-10 år, gärna 20 år och investera minst 100 000 kr. Lite förvirrande!?

Tittar man på hur de olika portföljerna gått (Tror grafen var från 1971 och framåt typ) så går nybörjarportföljen som har en tidshorisont på 4-6 år mycket mer upp och ner (tex. vid börsraset 2008) än vad Rikatillsammansportföljen gör. Därför verkar en tidshorisont för Rikatillsammansportföljen på 2 år vettig.

Hur tänker ni?

Jan, om du ser det här får du gärna förklara varför det står så himla olika i olika artiklar

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Emelie!

Jag skulle säga att RikaTillsammans-portföljen kan du egentligen ha i vilken tidshorisont som helst, men gärna att man minst har den något år.
Det är en portfölj som Jan kallar ”Alla väders portfölj”, det finns en anledning till detta. Eftersom du investerar i dom fyra ”Ekonomiska Klimaten” Inflation, Deflation, Recession och Tillväxt, så har du skyddat dig mot dessa genom att ha en del i varje klimat.
Detta ger dig en trygg avkastning över tid då en nedgång i ett klimat ger dig avkastning i ett annat.

Startsumman att investera baseras som jag förstått det på att det finns kostnader för att investera i vissa tillgångsslag och blir därför en väldigt dyr strategi i % om man inte har ett större belopp att investera.

Tyvärr kan jag inte svara på din fråga om varför det står olika, kan tänka mig att det inte är helt givet med summan vad som är värt och inte, även kan det ha kommit upp billigare alternativ som har sänkt tröskeln för att kunna investera utan höga kostnader.

Hoppas detta svara lite på din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-27 klockan 19:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.