Rikatillsammansportföljen eller nybörjarportföljen?
Sök:

Rikatillsammansportföljen eller nybörjarportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

Den här artikeln publicerades 2017-04-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Rikatillsammansportföljen eller nybörjarportföljen?

Hej!

Jag har under snart 1 års tid sparat i Rikatillsammansportföljen vilket jag uppskattat väldigt mycket. Nu efter att ha läst lite under frågor och svar är det oftast nybörjarportföljen ni rekommenderar?

Jag undrar nu därför om jag bör byta från Rikatillsammansportföljen till nybörjarportföljen? Kommer ej röra pengarna på 10-15 år minst vilket kanske gör att jag bör byta till nybörjarportföljen eller vad tycker du? Har inga problem att se portföljen backa 20% ett enskilt år vilket gör att ja kanske borde byta för att få så bra avkastning som möjligt? 100% aktieportföljen är inget för mig.

en fråga till, när kommer ombalansering av Rikatillsammansportföljen om de blir så att ni tycker jag borde ha kvar den ist?

 

mvh

tobias

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tobias,
Jag tycker att både Riktillsammans och Nybörjarportföljen är väldigt bra som grund.
Om du inte har problem med att backa 20% ett enskilt år (och det verkligen är sant också, det är lätt att säga, svårt att se i verkligheten) så tycker jag gott att du kan modifiera valfri portfölj lite. Jag skulle själv säga att runt 30% i ränte/obligationer, 20% i guld, 30% i svenskt index/investmenbolag och 20% globalt är en bra sammansättning.

Lycka till

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med. RikaTillsammans-portföljen är framförallt en portfölj som i de flesta fall ska ge en positiv avkastning oavsett hur ekonomin mår. Den är däremot inte vinst-maximerande. Om du vill öka risken, öka andelen aktier i den enligt Martins förslag.

  Ombalansering i RikaTillsammans-portföljen behövs inte så länge alla delarna håller sig inom intervallet 15 – 35 %. Därför har jag prioriterat annat under året.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-07 klockan 11:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.