RikaTillsammansportöljen = flytt från Avanza till Nordnet?
Sök:

RikaTillsammansportöljen = flytt från Avanza till Nordnet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: RikaTillsammansportöljen = flytt från Avanza till Nordnet?

Hej

Vill börja med att säga att jag är nybörjare när det gäller fonder. Jag har konto hos Avanza, började nyligen månadsspara 4000kr enligt nybörjarportföljen och planerar spara i 10 år minst. Jag kommer kunna sätta in en klumpsumma inom kort och kommer då hamna på summor över 300.000kr. Rekommendationen på belopp över 200.000 är ju att istället satsa på RikaTillsammansportföljen.

Jag kikade lite på RikaTillsammansportföljen och som Jan skriver i någon artikel är det svårare att sätta upp den på Avanza då vissa fonder (obligationer/guld bland annat) inte går att hitta på Avanza.Så frågan är nu:

  1. Finns det någon bra variant som gör att jag kan fortsätta på Avanza eller behöver jag lämna Avanza bakom mig och gå till Nordnet vid eventuellt byte till RikaTillsammansportföljen? (Jag gillar gränssnittet på Avanza och stannar gärna kvar där nu när jag väl kommit in i det)
  2. Kan jag rentav fortsätta med Nybörjarportföljen eller anses den för hög risk med högre belopp?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Per,

 

Risken beror egentligen inte på ditt belopp utan på fördelningen mellan räntor och aktier. Om Nybörjarportföljen motsvarar din risknivå idag, och din risknivå inte ändras, så bör du alltså kunna fortsätta med den.

Jag skulle inte tolka det som en rekommendation att satsa på RikaTillsammansportföljen (en variant på en allvädersportfölj) så fort du kommer över 200k. Det är mer som en rekommendation att INTE köra på den INNAN du kommer upp i 200k. Detta beror främst på att det kan vara trixigt att få till fysiska allokeringar i guld/ädelmetaller för belopp lägre än så. Men om du ändå tänkt köra med ETF:er (jag tolkar dig så, och att detta skulle vara anledningen att byta till Nordnet) faller ju egentligen det argumentet.

Om du känner att risken i nybörjarportföljen är för hög för dig när du investerat så pass mycket, och känner att du förstår vad RikaTillsammansportföljen gör, så satsa på den. Om du inte är med på vad RikaTillsammansportföljen är, då den är mer komplex, så kan du även sänka risken i din nybörjarportfölj genom att justera räntorna/aktierna till något mer räntor och mindre aktier.

/Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-23 klockan 10:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.