Riktkurs i relation till tid
Sök:

Riktkurs i relation till tid

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kenneth Ljung

ställde för sedan frågan: Riktkurs i relation till tid

Hej,

Tack för en bra och informativ blogg.

Min fråga gäller riktkurser. Ofta läser man nyheter att stora aktörer antingen sänker eller höjer riktkurser för olika bolag. Dessa ”nyheter” agerar vi ibland på, framförallt agerar vi på att en riktkurs höjs varpå vi handlar. (Det svåra är att sälja har jag lärt mig).

Men, det är sällan det framgår NÄR riktkursen förväntas uppnås. En ökad riktkurs är ju inget annat än att man tror att företagatet i fråga ska värderas högre men tidsaspekten är helt frånkopplad.

Finns det någon praxis här som jag har missat? Att tidsaspekten är inom 1 år, 3 år etc?

Förhoppningsvis förstår du min fråga och kan hjälpa mig.

Mvh

Kenneth

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Kenneth!

Som jag har uppfattat riktkurser, om det inte står något i analysen, så handlar det om värdet på bolag i nuläget ska vara värderad till riktkursen.
Så om du har en kurs på 200kr och får en riktkurs på 250kr, då anser den analytikern att just nu med dom siffrorna som finns, så bör bolaget vara värt 250kr. Då menar dom att börsen värderar bolaget fel med 25% exakt nu.

Ibland står det däremot att ”Om bolaget uppnår dessa kriterier så borde bolaget vara värt X kr”, detta kan då kallas antingen Bear, Bull eller Base case. Alltså snabbt översatt, i värsta fall, i bästa fall, i normala fall.

Så har jag uppfattat analyser och deras riktkurser.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svar Robin. Din svar ”make sense” för mig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kenneth

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-12 klockan 10:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.