Rimlig lånenivå
Sök:

Rimlig lånenivå

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Patricia

ställde för sedan frågan: Rimlig lånenivå

Hej! På grund av barn har vi sålt vår lilla två i Stockholms innerstad för att leta efter en trea eller hus i närliggande områden. Vi har en god ekonomi lönemässigt (cirka 160 kr brutto i månaden) och ett kapital på drygt 2,5 miljoner. Enligt banken kan vi låna 8 miljoner, men för mig är detta en helt galen summa. Jag förstår att den låga räntan gör att allt är dyrt och att det premieras att låna mycket, men är det rimligt att ha så mycket i lån? Hur gör andra för att kunna köpa en trea i bra skick inne i stan?

Tacksam för input och kloka ord!

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Många banker har en kalkylränta på 7%, även om den räntenivån känns avlägsen just nu. Tillsammans med 2% amortering behöver ni då klara av att betala 60 kkr i månaden. Hur känns det i magen?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Patricia!

Som Björnen är inne på så har banken en kalkylränta som dom räknar emot erat kassaflöde, det dom då får ut är hur mycket kan ni låna och fortfarande betala det kalkylerade räntan med era löner. Så det siffran dom säger är då verkligen max vad ni kan betala med eran lön.
Sedan får man fundera själv hur mycket man vill låna mot vad man är redo att lägga på sitt boende.

Många i Stockholm lånar väldigt stora belopp just för att man kan och för att man måste då priserna är så höga. Alternativen är att bo en bit utanför eller att försöka hitta någon hyresrätt (som känns som en väldigt svår uppgift i Stockholm).

Just nu är pengar väldigt billigt men frågan är vad som händer med priserna och belåningen i just Stockholm när räntan kommer öka, ingen vet när detta kommer ske men någon gång i framtiden kommer den göra det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns många varianter. Köpa mindre; köpa längre bort; köpa i sämre skick och antingen renovera eller acceptera standarden. Det finns också föreningar med högre avgift som kanske har billigare lägenheter. Hyresrätt är ett till alternativ.

Kanske ni kan få tag i någon förening utan parkeringsmöjligheter? Kan tänka mig att det kan vara lite billigare.

Den stora risken ni tar är att lägenheten kan sjunka i värde, till exempel genom en generell nedgång på bostadsmarknaden. Politikerna och Riksbanken gör allt de kan för att det inte ska hända men det går inte helt att styra detta. Det viktigaste är att ni har utrymme att kunna ta en sådan nedgång och ändå flytta om det skulle behövas. Med ert kapital klarar ni en nedgång på 23% utan att ni blir låsta till lägenheten.

Ni har också mycket höga löner. Om ni har ungefär lika löner så borde ni få ut omkring 100t kr i månaden netto. Om ni har utgifter på 35t i månaden före ränta + 10t i ränta, då har ni utrymme att spara 55t. Då kan ni betala av hela lånet på 145 månader eller ca 13 år. Ni kan vara nere på 50% belåningsgrad på knappt fyra år.

Jag är bara hobbymatematiker men för mig låter det som att er goda ekonomi klarar detta. Det bygger på att ni får behålla den här nivån på inkomster och att räntan inte skjuter i höjden. Om situationen ändras så kan ni sätta er ner igen och räkna på om ni ska flytta till något billigare.

Om ni vill ha råd från någon som faktiskt kan något så verkar Småspararguiden vara duktiga. De tar 1750 per timme för finansiell rådgivning. Kanske värt det?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Den stora risken ni tar är att lägenheten kan sjunka i värde, till exempel genom en generell nedgång på bostadsmarknaden. Politikerna och Riksbanken gör allt de kan för att det inte ska hända men det går inte helt att styra detta.”

  Varför gör de det? Korrumperade politiker som äger hyreshus och vill trycka upp hyror?

  Den lilla människan har verkligen ingen chans i dagens samhälle.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jbl

Kommentera

svarade på frågan för sedan

”Hur gör andra för att kunna köpa en trea i bra skick inne i stan?”

En trea i Solna/Sumpan kostar 4 mille. Ett par där både tjänar 30k brutto klarar av att ta ett sånt lån, samt klara av avgift+amortering+ränta varje månad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tänker att man får se in i framtiden samt köpa läget, läget och läget.

Med framtiden tänker jag löneökningar, inflation etc

Om nu världen inte rasar ihop så räkna på vad du har för lön om säg 10 år, hur ser då lånebeloppet ut kontra er ekonomi?

Givetvis kan allt hända där emellan men man kanske får lite perspektiv.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-18 klockan 07:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.