Rimlig plan för att börja med hyresfastigheter
Sök:

Rimlig plan för att börja med hyresfastigheter

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av B.

Den här artikeln publicerades 2017-05-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Rimlig plan för att börja med hyresfastigheter

Hej!

Har läst en hel del på bloggen och speciellt artiklarna om hyresfastigheter. Äger idag med min fru huset vi bor i, men även granntomten som står obebyggd (avstyckad inför försäljning, vi köpte den också). Jobbar idag fast anställd, men skulle enkelt kunna sadla om till att konsulta åt kontakter för ~900:-/h.

Vad tror ni om följande plan att få igång en hyresverksamhet?

  1. Starta AB och börja konsulta
  2. Ta ut lagom med lön men spara så mycket som möjligt i företaget
  3. Efter 2-3 år köper AB:t loss tomten från mig och placerar det i ett helägt dotterbolag
  4. Dotterbolaget bygger ett hus med 2 lägenheter samt ett attefallshus.
  5. Dotterbolaget hyr ut lägenheterna+Attefallshuset som sin huvudsakliga verksamhet.

Vilket pris ska man sätta på tomten? Finns det för/nackdelar att sälja till exakt vad vi gav för den? Mer/mindre?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej B,
Generellt så vill du ju minimera din skatt i detta fall. Dock tror jag att det kommer bli mindre skatt genom att sätta så hög försäljningsavgift som möjligt för marken (då blir det kapitalvinstskatt, men däremot ingen vanlig skatt + arbetsgivaravgift). Du kommer dock inte kunna sätta ett godtyckligt pris på tomten, utan det kommer att beräknas utifrån vad du gav för den och sedan räknas upp.

Angående planen så tycker jag att det låter som en bra idé, bra att du har upplägget med olika bolag (så att de inte delar eventuella risker). Jag tror att det finns någon form av regler angående uthyrning där det är skillnad beroende på hur många boende som finns. Det är alltså lättare att säga upp hyresavtal om du själv bor i fastigheten (eller på marken), det kan alltså vara dumt att stycka av och sälja, du kan ju istället hyra ut marken till ditt bolag. Eftersom att den nya fastigheten med lägenheterna + attefallshus kommer ligga väldigt nära din bostad så är det ju ganska viktigt att du ändå har lite möjlighet att påverka hyresgäst etc.

Jag skulle nog konsultera någon kunnig inom området (eller läsa en hel del på internet) så att man vet exakta förutsättningar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-02 klockan 15:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.