Rimlig struktur?
Sök:

Rimlig struktur?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Janos

ställde för sedan frågan: Rimlig struktur?

Hej, och tack för en fantastisk blogg.

Nu skall jag och min sambo, båda 38år, börja med 4-hinkar-principen på allvar. Vi kommer dock bara ha 3st då ingen utav oss vill ha någon Lekhink. Vi har 245.000 att fördela på dessa tre hinkar.
Vi bor i en villa och har 1 barn, båda har fasta heltidsjobb.

Förslaget som ligger är enligt följande:

Bufferthinken, 80.000:-
I den kommer vi har 20.000 på ett sparkonto på banken, för att få snabb tillgång till kontanter.
Och 60.000 på Avanza enligt försiktiga portföljen.
I bufferthinken tänker vi oss oförutsedda utgifter. Värmepannan, bilen osv.

Mellanriskhinken, 65.000, månadsspar 2000:-
Den här hinken ligger också på Avanza och är uppbyggd enligt Nybörjarportföljen.
Mellanriskhinken får fylla bufferten om något skulle hända.

Passiva hinken, 100.000, månadsspar 5000:-
Även denna på Avanza i form av Globala barnportföljen.
Här har vi vår pension.

Ser detta rimligt ut? Är det något uppenbart som vi missar?

Hälsningar J

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det ser rimligt ut. Bara ni två vet ju vilken risk ni är beredda att ta. Det är det som är det fina med de fyra hinkarna, att det blir ganska så lätt att tänka själv.

Ett tips kring bufferten är att det tar några bankdagar att sälja fonder och föra över mellan bankerna innan man har pengarna på sitt vanliga bankkonto. Se därför till att ni antingen har tillräckligt på banken så att ni klarar en veckas kris, eller kanske skaffa någon form av kreditkort.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, bufferten är en stor fråga hos oss, det svåra är ju att man kan aldrig veta. Vi har även ett kreditkort som vi kan använda oss av i nödfall.

  Sen tänkte vi också om man skulle ha två passiva hinkar, en som man aldrig rör, typ där vi har pensionen. Och en som vi kan ha att fylla på mellanhinken med.

  Hälsningar J

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janos
 2. Vit pil

  Tack för svar

  Japp, storleken på bufferthinken är svår. Vi har som sagt 20.000:- som vi kan ta direkt men även ett kreditkort som fungerar i nödfall.

  Sen har vi pratat mycket om den Passiva Hinken om man skulle ha två sådana? En som fyller mellanhinken och en som man inte rör (pensionen). Eller var lägger man sitt individuella pensionsspar annars? Känns som att man nallar på pensionen om man skall fylla mellanhinken.

  Hälsningar J

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janos
 3. Vit pil

  Som jag ser det är varje ”hink” en del av ekonomin, ett område. En ”hink” kan bestå av flera olika konton och sparanden. Om ni vill ha två konton i den passiva hinken så kör på det! Det spelar egentligen inte så stor roll.

  Rent filosofiskt så nallar man alltid av pensionssparandet när man använder pengar 🙂

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-18 klockan 11:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.