Rimligt att begära vid lönesamtal?
Sök:

Rimligt att begära vid lönesamtal?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Philip

ställde för sedan frågan: Rimligt att begära vid lönesamtal?

Hej alla läsare,

Jag har varit på mitt arbete nu i lite över ett år och det börjar närma sig lönesamtal.

Då jag har en lön för tillfället på 29 000 och har sedan årsskifter tillsvidareanställning.

Jag har en total erfarenhet inom branschen på 5 år, dock bara gymnasial utbildning.

Min vän började precis på detta företag och har läst Sjöfart och Logistik på.
Hans ingångslön var på 31 000 kr, dock enbart erfarenheter från 10 veckors praktik samt sommarjobb.

Jag tycker att jag är värd samma lön som honom om inte mer, så jag tänkte säga 32 000 till chefen under samtalet.
Jag tror dessvärre att chefen inte är så haj på att göra en löneökning på 11-12%.

Vad tycker ni, är det rimligt att fråga efter sen sån ökning med tanke på erfarenheter?

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

På mitt första jobb gick jag från 28k till 33k, ca 17%. Är det någon gång du kan få en sådan höjning är det i början skulle jag säga, när du efter något år bevisat vad du går för. Det får du nog inte efter 5 år på samma plats om du inte får en ny roll. Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Philip!

Om det är 32k du vill ha så tycker jag att du lägger fram lite högre för att ha en ”prutmån”, så säg 33k eller 34k istället.
Finns ingen som kan säga att det är för mycket begärt att höja lönen en viss procent, det är vad du anser ditt jobb är värt och en förhandling med arbetsgivaren så att lönen motsvarar din prestation.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om arbetsgivaren inte är ansluten till kollektivavtal, för då har de faktiskt en procent att förhålla sig till. Tillika om det är ett storbolag med en viss budget som helt enkelt tilldelas respektive grupp / chef. Här talar jag för egen räkning. Förvisso är kollektivavtalen och eventuellt tilldelad budget på en mer aggregerad nivå, så visst kan en enskild individ få mer men det innebär också att en annan behöver få mindre.

Det är inte nödvändigtvis så att en arbetsgivare har möjlighet att ge varje individ så mycket i lön som de själva tycker de är värda – ens om chefen håller med i bedömningen om vad den anställde är ”värd”. Finns pengarna inte så finns pengarna helt enkelt inte. Men se till att vara bäst i din grupp och visa framfötterna. Ta med exempel på hur du verkligen levererat värde och hur du driver företaget framåt genom dina prestationer.

För jag kan säga så här, som chef, att chefen är minst lika rädd för att inte kunna erbjuda en tillräckligt bra lön för att behålla de attraktiva anställda och istället förlora dem till en konkurrent.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast här får vi faktiskt skilja på löneförhandling och lönerevision.
  Lönerevision är den procentsatsen du pratar om där chefen har fått en pott att dela ut som är baserat på kollektivavtal och förhandling med facket.

  Sedan har vi löneförhandling som den enskilde kan själv be om och framföra varför just du själv ska få högre lön, detta brukar då bli utöver just lönerevisionen och då får helt enkelt chefen vaska fram lite mer pengar för att behålla ens anställda.
  Men för att få högre lön vid just en löneförhandling så krävs det att du just har levererat över förväntan och att du presterar bra.

  Så länge bolaget tjänar pengar så finns pengar att ge sina anställda om du är så värdefull för företaget att dom vill ha kvar dig.
  Det är bara ett snack att ”pengarna är slut för detta årets löner” då man bara förhåller sig till lönerevisionens budget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Du har rätt i att företaget kan ha pengarna, men i storbolag funkar det inte alltid så att det för en gruppchef går att vaska fram dem. Det finns olika budgetar, och för en chef finns det inte alltid en annan budget eller källa till pengar att tillgå. Kort och gott tilldelas chefen pengar (baserat på lönerevisionen som du nämner) och disponerar dem ganska fritt; men när de är slut så är det slut. Nya pengar fås enbart vid utökat åtagande, expansion och fler anställda. Men i övrigt så kan inte lönekostnaderna bara börja öka utanför vad lönerevisionen angett – det skulle märkas omedelbart.

  Jag har suttit på båda sidorna i lönesamtal, och i både småbolag (< 50 pers) och storbolag (2000+), och det var i ett småbolag jag lyckades med 17% enligt ovan. Det hade jag bara kunnat drömma om i det storbolag jag nu jobbar för. Men alla företag är säkerligen inte lika, och säger du upp dig med hänvisning till att din lön inte ökar så snabbt som du tänkt, och att du har andra erbjudanden om betydligt högre lön, så klart att det skulle kunna gå om du är en nyckelperson så att inte bara chefen utan chefens chef och kanske något steg till vet vem du är. Men du tar ju så klart en stor risk, för det är inte så kul att hota med att säga upp sig om du inte får en viss lön, och så får du den inte, men var inte beredd att säga upp dig utan stannar kvar ändå. Då blir nästa lönesamtal jobbigt ;)

  Med det sagt tycker jag du ska stå på dig, vara väl förberedd, veta vart lönenivåerna ligger i branschen. Vill du ha över snittet får du vara beredd att motivera det, och ska du ha mindre än genomsnittet (som några per definition måste) så tycker jag det är chefens roll att motivera det. Visa vilket värde du skapar, och hur lätt du är att ha att göra med. – Men hota eller antyd inte om åtgärder som att jobba någon annanstans om du inte är beredd att faktiskt göra det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-09 klockan 14:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.