Risk att bara spara i ett fondbolags fonder?
Sök:

Risk att bara spara i ett fondbolags fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Risk att bara spara i ett fondbolags fonder?

Hej! Jag har en liten fundering. Är det dumt att bara spara i ett fondbolags fonder? T.ex. att välja att bara spara i Avanza Global, Avanza Zero och Avanza Emerging Markets. Vad skulle hända om Avanza går i konkurs? Är det ”säkrare” att investera i olika bolag, t.ex. att ersätta Avanza Emerging Markets med Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sara, det är ingen liten fundering du har!
Jag kan nog inte svara på vad som händer med Avanzas fonder om bolaget går i konkurs, däremot kan jag delge lite av mina tankar kring att bygga en fondportfölj.
Om vi tänker oss att du valt de tre föreslagna fonderna för att få en viss spridning, Globalt, Sverige och Övriga världen. Nu kan du se de tre benen som block istället för enskilda fonder, anta att du tänkt fördelning enligt följande:
Globalt 60%, Sverige 20% och Övriga världen 20%. Om du nu vill ha tre Globalfonder ger du dem 20% var av de 60%, du kan ta två Sverigefonder med 10% var och både Avanza EM och Länsförs Tillväxt Indexnära 10% vardera.
Vill du sedan komplettera din portfölj med fler block, t ex. Asien, Japan etc förändrar du bara procenten från 60, 20,20 till exempelvis 55, 15, 10, 10, 10. Att dela upp sin portfölj i block istället för enstaka fonder är ett enkelt sätt att fördela sina investeringar och ger möjlighet att välja fler fonder. Glöm inte, Indexfonder och låga avgifter.
Lycka till Sara.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sara!

Angående om vad som händer om Avanza skulle gå i konkurs så skulle troligtvis någon annan fond ta över innehaven och fortsätta förvalta dessa i egen regi, om inte så kommer fonden likvideras och du skulle få pengarna utbetalda istället.

Så egentligen ingen risk med att ha allt i samma, dina pengar försvinner inte vid konkurs då fondens innehav skiljs åt från bolagets egna pengar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Problemet är bara att det händer märkliga saker vid ett konkurs alla inblandade försöker ta för sig själva och kan hända att pengar försvinner .och plötsligt det är ingen som har pengar .och investerings skyddet är bara 250000 kr på ISK därför är bra att ha flera konto i olika banker.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-21 klockan 10:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.