Risk att ”förlora allt” vid fondsparande
Sök:

Risk att ”förlora allt” vid fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: Risk att ”förlora allt” vid fondsparande

Hej!När man ska komma igång med sparande Möts man av en iskall dusch i form av den där ”du kan förlora allting” Varningen. Detta avskräcker många nybörjare som inte är insatta. Jag tänker nu på fonder då aktier är mer självklart att om företaget går i konkurs så blir man av med innehavet. Fonder är ju också det som de flesta börjar med. Hur stor är EGENTLIGEN risken att ”bli av med allt” när det gäller fondsparande typ Bred INDEXFOND?Det är kanske svårt att gradera en sån risk men vilken typ av händelse skulle det kunna handla om? Är det kort och gott ett scenario där ALLA företag som fonden har aktier i går i konkurs?

Tack på förhand för kommentarer!

Det finns 4 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Som skrivits ovan är väl det enda scenariot för att en bred indexfond ska bli värd noll att samtliga bolag som ingår i den ska gå i konkurs. I fallet bred global indexfond innebär det 1000 – 2000 bolag. Dessutom inte vilka bolag som helst utan troligtvis 1000 – 2000 av de största bolagen på marknaden. Och inte nog med det, det måste också ske samtidigt. Om bara några av bolagen går i konkurs och de andra bolagen en stund senare har fonden troligtvis hunnit diversifiera sig i fler bolag under tiden.

Sedan har de flesta fonder någon / några procents kassa också, för att hantera in- och utflöden ur fonden smidigare. Så knappt ens när precis alla företag går i konkurs blir värdet exakt 0.

I ett scenario när 1000 – 2000 av världens största bolag går i konkurs samtidigt är värdet på din indexfond troligtvis ändå inte ditt största problem.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Exakt. Du skulle bara bli av med alla dina pengar om alla 1500 bolag (Länsförsäkringar Global Indexnära) spridda över hela världen går i konkurs. Om detta skulle ske (vilket är otroligt osannolikt) så skulle världen ha mycket större problem än börsen. Det skulle väl handla om en global katastrof utan dess like. Förmodligen inget du behöver bekymra dig om under din livstid.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Om de 1500 bolag gick i konkurs finns det alltid andra bolag som kan ta deras plats. Och det sannolikt redan långt innan de hunnit gå i konkurs. Så det enda scenariot att man skulle förlora allt i en global indexfond är att alla stora bolag i den rika delen av världen skulle gå upp i rök över en natt. Och när den natten kommer är det gonatt och adjö för hela slanten.

    4+
    Gravatar ikon för användaren
    Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är ett en legal disclaimer. Så inte någon nisse stämmer Jan för att de satsar allt på någon skum aktiv turkisk räntefond som förlorar alla pengar på grund utav hyperinflation. ”Men jag trodde man inte kan förlora alla pengar i fonder”. ”Bäst att jag stämmer Jan.”

Global fond kan man räkna med att förlora ca. 60% av kapitalet vid i alla fall ett tillfälle. Så var det efter dotcomkraschen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eftersom inget kommer att fungera om alla jordens bolag går i konkurs, så kommer du dö av svält.

Kommer detta att ske, spelar allting annat ingen roll.

Har du en sparhoisont på 10 år eller mer, är risken väldigt låg att du kommer att förlora pengar över huvudtaget. Med mycket stor sannolikhet kommer du i stället att ha en bra utveckling på ditt sparande.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-24 klockan 16:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂