Risk med 100% AMF Räntefond Mix i räntedelen?
Sök:

Risk med 100% AMF Räntefond Mix i räntedelen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Aen

ställde för sedan frågan: Risk med 100% AMF Räntefond Mix i räntedelen?

Ser inte vad den större poängen att ha antingen AMF Räntefond Lång eller sparkonto i räntedelen. AMF Räntefond Mix har avkastat runt 2,4% per år därmed passar den i ISK. Under 2008 finanskrasch gick globala statspapper med 10,9% som följer citigroup world government. Man kan anta att Mix något följer detta index och därmed anta att den här fonden kommer prestera stort positivt under en börsnedgång (negativ korrelation). Så vad är det man förlorar med att enbart ha denna fond i räntedelen? Den har presterat 2,4% per år, och vid en börskrasch kommer den antagligen prestera ännu bättre. Varför ska man ha räntefond lång?

Tänker t.ex. 60% länsförsäkringar global indexnära och 40% amf räntefond mix.

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

LF Global + AMF Räntefond Mix är vad jag brukar rekommendera. Mix är klart bättre än Lång då den har lägre landsspecifik risk och större andel statsobligationer (70%). Lång har mest företagsobligationer/krediter. Fördelen med Lång är att den har starkare negativ korrelation mot just svenska börsen. Har man mycket svenska aktier kan den vara OK. På kort sikt 3-5 år har den även lägre valutarisk (eller upside/downside risk).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast om Lång har en starkare negativ korrelation med ett Sverige index än global innebär väl att det antagligen kommer prestera bättre än Mix under nedgång. För att Sverige index är starkt korrelerat med global men svänger ännu mer. Det vill säga om MSCI World minskar med 57% så verkar det troligt att Sverige index sjunker närmare 70% och AMF Räntefond därmed ökar ännu mer än Mix. Fast kanske riksbanken sänker räntan likartad vid 57% nedgång som 70% och därmed så syns det inte i avkastning.

  AMF Räntefond Mix verkar vara valutasäkrad dock? Eller varför anser du att den har lägre valuta risk?

  Tror jag kommer köra på AMF Räntefond Mix. Vad tror du om man ska konkurrera om bostäder i Sverige, bör man ha Sverige Index i portföljen eller inte? Lysa antar ju att man konkurrerar om bostäder med människor som kör allt i enstaka aktier på den svenska börsen/sverige index.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 2. Vit pil

  Beror på hur din portfölj ser ut. Svenska obligationer komplementerar svenska aktier o.s.v.

  Lång har ingen valutarisk eftersom innehaven är 100% SEK. Mix är 1/4 USD, GBP, EUR och SEK. Mix är ungefär en ”globalfond” för obligationer. Lång är ”total bond market” fond för Sverige. Mix är valutasäkrad (vilket är bra), men du är fortfarande beroende av kronans köpkraft.

  Vad gäller Lysas argument om bostäder gäller det s.k. home bias. Jag förhåller mig skeptisk till argumentet och känner inte till någon empirisk data som stödjer påståendet. Optimera portföljen efter önskvärd risk och sparhorisont istället.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-04 klockan 21:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂