Risk med att inte kunna sälja enbart räntefonder efter investering via fondrobot?
Sök:

Risk med att inte kunna sälja enbart räntefonder efter investering via fondrobot?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel Larsson

ställde för sedan frågan: Risk med att inte kunna sälja enbart räntefonder efter investering via fondrobot?

Hej,

Om man investerar i någon av Avanza Auto fonderna med en blandning av räntefonder och aktiefonder så går det ju inte sälja enbart räntefonderna eftersom Avanza Auto är en specialfond (vad nu det innebär?). Är detta en nackdel att man inte kan sälja av enbart räntefonderna vid behov eller blir blir riskerna desamma oavsett? Undrar även om situationen är densamma i Lysa?

När jag lyssnade på en podd skulle Jan besvara en läsarfråga om varför han gillade 90/10 lösningen och inte bara körde 100% aktiefonder. Jan sa då att de 10% räntefonder kunde användas som en buffert som man kunde ta ut lite pengar även när börsen går dåligt (om inte jag missförstod honom). Tror även han sa att man kunde använda dem för att investera extra när börsen var låg etc..

Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej, det går inte att sälja räntefonder separat hos Lysa. Men det går alltid att ändra fördelningen mellan aktier och räntor med några enkla knapptryckningar, t.ex. från 90/10 till 100/0.

Sen finns det ett litet ”knep” som man kan göra. Till exempel:

Om du har en 60/40 portfölj hos Lysa kan du sälja 40% av innehavet (och flytta över till ett bankkonto) och efter det ändra fördelningen till 100% aktier.

– Alltså en liten omväg, men effekten blir det samma som om du hade sålt endast räntedelen. :-)

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Tale, men förstår inte riktigt. I ditt exempel med 60/40 fördelning. När man väljer att sälja 40%, väljer Lysa automatiskt räntefonderna? Eller vad exakt är skillnaden på att först sälja 40% och sedan justera till 100% aktier, jämfört mot att justera till 100% aktier utan att först sälja? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  larsson24
 2. Vit pil

  Lysa väljer både aktier och räntor, men eftersom du efter försäljningen justerar till 100% aktiefonder så blir det i teorin som att du har sålt räntorna. Detta kan då användas om du vill sälja av räntorna och använda till något annat, men vill du endast höja andelen aktier så är det bara att justera upp procentandelen i aktier hos Lysa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kan ha flera konton på Lysa, så du kan ha ett som du har en buffert med räntefonder i. Nackdelen är förstås att du inte får automatisk ombalansering mellan konton, men för en buffert som du vill kunna kontrollera själv är det också själva poängen.

Det här matchar bra med hinkarna. Om du oplanerat måste ta ut pengar gör du det ur den hink där det kostar minst jämfört med hur marknaden står just nu, t ex om du tycker att det är värt att ta ut lite av avkastningen från en börs som gått upp, eller måste plocka av räntefonderna när börsen gått ner.

Personligen har jag 100% aktier i min långsiktiga hink, med det här resonemanget, men har mix i de kortare hinkarna. Funderar på att skapa en superkort hink med 100% räntor också. När de här undantagsfallen uppstår kan man då kontrollera exakt vilket investeringsslag man offrar.

Ovanstående borde vara lika applicerbart på Avanza Auto.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej A,

  Jag använder mig också av hinkmodellen. Jag har idag ett vanligt sparkonto och har nu gått över till hink 2, mellanriskhinken. I den har jag Avanza Auto 3 (ca 60a/40r). Har inte börjat på den passiva hinken än, förutom ett mindre månadssparande för pension.

  Jans resonemang kanske inte ens är relevant om man använder sig av hinkmodellen? Detta var ett ganska tidigt avsnitt tror jag. Med hinkmodellen plockar man ju inte från den passiva hinken först utan mellanriskhinken vid undantagsfallen. Då spelar ju de 10% inte lika stor roll i den passiva hinken, åtminstone inte för just dessa undantagsfallen.

  Men du funderar alltså att skapa en ”1,5 hink” med 100% räntor. Intressant. Hur stor skulle den vara? Typ 10% av mellanriskhinken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  larsson24

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-13 klockan 23:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.