Risk med Lysa? Funderar på att börja använda
Sök:

Risk med Lysa? Funderar på att börja använda

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus

ställde för sedan frågan: Risk med Lysa? Funderar på att börja använda

Hej!

Jag går i tankarna att börja spara hos Lysa men blir osäker då jag läser saker som:

Om Lysa trots detta inte kan lämna ut din egendom, har du rätt till ersättning från investerarskyddet.

samt

För det fall att Lysa trots detta inte kan lämna ut din egendom, till exempel därför att det efter konkursen inte går att reda ut vad som är dina respektive institutets tillgångar, har du rätt till ersättning från investerarskyddet.

Vad finns det för risk med att använda Lysa om de skulle gå i konkurs till exempel?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Detta bör i teorin inte hända då företaget separerar sina tillgångar och sina kunders tillgångar. Investerarskydd från staten blir ett alternativ om företaget ändå, på grund av slarv eller brottslighet, har gjort just detta.

Detta är en risk som du tar oavsett vilket företag som du väljer ska hantera dina värdepapper för din räkning.

Om du är oroad för att detta är en möjlighet så bör du inte ha ett värde på över 250,000 kr hos ett enskilt företag då detta är vad du maximalt kan få ut via investerarskyddet vid en konkurs.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kundens pengar är helt avskilda från Lysas verksamhet och vid en eventuell konkurs har du rätt till hela din investering och få alla dina tillgångar tillbaka. Så alltså vid en konkurs tas inte dina tillgångar i anspråk.

  Vilket gör att du inte påverkas om Lysa eller vårt förvaringsinstitut Danske Bank går i konkurs. Du får tillbaka hela ditt sparande vid en konkurs. Sammanfattningen är att konkursförvaltaren får inte röra dina tillgångar, dom är helt avskilda från Lysa och Danske Bank vid en eventuell konkurs.

  Det är alltså helt och hållet dina tillgångar.

  Utöver det har du de vanliga skydden som är insättningsgarantin och investerarskyddet.

  Investerarskyddet gäller värdepapper och träder i kraft om Lysa har t.ex. blandat ihop dina tillgångar av slarv eller ren brottslighet, så har du rätt till det statliga skyddet som heter investerarskyddet.

  Ersättningen beräknas från marknadsvärdet vid konkurstillfället. Som enskild kund kan du maximalt få ut 250 000 kronor från investerarskyddet.

  Villkor för att investerarskyddet ska gälla:
  • Institutet ska ha gått i konkurs.
  • Du som kund kan inte få ut de värdepapper eller pengar som institutet hanterar eller tagit emot för din räkning. T.ex. om Lysa begår något brottsligt eller gör några felaktigheter.

  Vi har oberoende revisorer som tittar på att Lysa har rätt struktur för våra kunder.
  Dessa kontroller är också återkommande.

  Kort och gott, du är trygg i vår lösning.

  Bästa hälsningar, Kundservice på Lysa!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Kundservice - Lysa

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-22 klockan 16:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.