Risk med räntefonder?
Sök:

Risk med räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Funderaren

ställde för sedan frågan: Risk med räntefonder?

Oavsett storlek och syftet med placering i räntefonder så funderar jag på hur man kan få fram risken med räntefonder. Hur stor är risken med räntefonder? Låt säga att man har en stor summa placerad i räntefonder när ett större börsras inträffar, hur kan man få fram eller räkna ut hur mycket räntefonden kan falla?

Hur ska man tänka i nuläget med anledning av många års uppgång på börsen och eventuell kommande lågkonjunktur med ökad placering i räntefonder (Långa/Korta)?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Läs gärna följande artikel där jag går genom det, bl.a. i resonemanget kring räntekänslighetstabeller.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kortfattad , ett börsras påverkar inte alla räntefonder,möjligtvis företagsobligationer med lång löptid eftersom kreditrisken ökar,räntefonder i stort sätt påverkas av räntan,valutan kreditrisken och löptiden på resp.fond .en räntehöjning ökar räntefondens värde men löptiden ökar risken därför korta räntefonden inte påverkas ,men långa räntef. påverkas negativt p.g.av löptiden som i sin tur ökar kreditrisken, då faller fonden ,men räntefonderna är mycket mer komplicerade än vad jag beskrev ,kreditrisken är mkt.viktigt ,företagsobligationer varierar från företag till företag ,statsobligationerna oxo,men dom är säkra placeringar för att inget land går i konkurs inte ens Grekland trots att dom ville.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Tack för era svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Funderaren

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-01 klockan 22:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.