risk på medellång sikt?
Sök:

risk på medellång sikt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Harald

ställde för sedan frågan: risk på medellång sikt?

hej jag sparar för konsumtion på medellång sikt. jag vet med 100% säkerhet att jag kommer ta ut 25% av summan om 5 år oavsett hur stor den är. jag har valt en 50/50 portfölj. har jag rätt risk?

jag kommer månadsspara in i portföljen under resten av mitt liv och vart 5e år kommer jag ta ut 25% för konsumtion.

jag har svårt att räkna på risken. jag vet att två gånger under en 15 års period så kan värdet av denna portföljen minska med 25% (hälften av 50% aktier) och jag vet att 3 gånger under en 15 års period så kommer jag konsumera för 25% av värdet.

kommer portföljen överleva under hela min livstid? är 39 år idag.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Intressant fråga. Beror på hur viktigt det är för dig att du får ut ”rätt” summa vart femte år, skulle jag säga. Säg att du vill ha ut exakt 100t kr om fem år, till exempel, då ska du inte ha för hög risk. Om du däremot ska ha ut ”25% av det som finns där” och du är OK med att det lika gärna kan vara 75t kr, då kan du ta nästan vilken risk som helst så länge du kan sova gott om natten.

Om det är viktigt att få ut rätt summa så kan du räkna ut lämplig risk med metoden att dela upp sparandet i tre hinkar med olika slutdatum. De första 100t kr (exempelvis) har en tidshorisont som är kortare än fem år och bör vara i räntefonder. Nästa 100t kr är 5-10 år och kanske då passar i 60/40. Sista 100t är 10-15 år och passar i 100% aktiemarknad. Andelen aktier totalt sett blir då (0 x 1/3) + (0,6 x 1/3) + (1,0 x 1/3) = 53/47 som justeras ner efter varje uttag.

Så svaret kanske ligger där någonstans på skalan mellan 53/47 och 100/0. Vi hamnar också nära den populära fördelningen 60/40, så det skulle kunna vara ett bra alternativ!

Jag vill påpeka att jag bara är en enkel småsparare precis som du och det finns säkert faktorer som jag inte känner till. Du får tänka själv och ta dina egna risker. Acceptera att det du sätter på aktiemarknaden kan du aldrig räkna ut ett exakt svar på. I din fråga tar du upp ett par tumregler. Dessa tumregler kan vara fel. När som helst kan det hända något med samhället och ekonomim som ingen hade förutsett.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man måste utgå ifrån att vi kommer att få större och mindre dippar på börsen.

Det verkar från historiken som att dipparna kommer tätare nu än på 70- och 80-talen. Det som karakteriserar senare tids dippar är att bottnarna är relativt korta. Det innebär att om du inte behöver sälja fonderna exakt en viss månad utan kan vänta någon månad till börsen är gynnsammare, så är du bättre skyddad mot stora förluster. Det gäller oavsett om du har 50, 60 eller 100 % på börsen.  Bevaka börsutvecklingen någon gång i veckan. Det räcker att du kollar Stockholmsbörsens index. Det tar inte många minuter och det kan vara bra timpenning på de minuterna.

Nu kommer säkert kommentaren att man inte kan förutsäga börsens utveckling och att man inte vet när man ska sälja och att det är bättre att sitta still i båten. Det kan vara ett gott råd om man sparar på mycket lång sikt. I ditt fall vill du ju sälja vart 5:e år.  Följer du börsutvecklingen och planerar dina försäljningar så tror jag du känner dig bättre till mods.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

det var faktiskt ett bra tips hur man kan tänka Emil, att dela upp pengarna efter 3 horisonter. Bra poäng med antaganden/tumregler också. De kanske inte kommer stämma för framtiden.

Jag kommer nog göra som så att jag kör en konstant 60/40 portfölj och följer 3%-4% regeln istället. Den är beprövad och har fungerat historiskt. Ingen garanti för framtiden så klart.

Jag har en målsumma framför mig som jag ska nå som kommer vara så stor så att ett 3-4% årligt uttag ur portföljen täcker den konsumtion jag vill åt vart 5e år.

Det är nog smartare att sälja av lite successivt istället för att sälja 25% på ett bräde. 4% årligen blir ju ca 21% på 5 år om jag tänker rätt. Så det betyder bara att jag får öka upp totalsumman på portföljen  istället.

 

Agaton helt rätt. Försöka planera och sprida ut säljen lite mer jämt över perioden är nog ett säkrare bet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-19 klockan 06:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.