Risken med indexfonder och value investing
Sök:

Risken med indexfonder och value investing

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Torben

ställde för sedan frågan: Risken med indexfonder och value investing

Hej Jan,Rekommenderar denna för bättre förståelse av frågan kring risken i index investeringarna och varför de egentligen inte alls är så diversifierade som man tror.

https://www.youtube.com/watch?v=0JfGplGv3BA

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kanske ska börja med del 1

https://www.youtube.com/watch?v=xpk3triMLZQ

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har svårt att ta aktiva förvaltare seriöst när dom skyller sin underprestation de senaste 5+ åren på indexfonder och att ”zombiepengar” håller på att döda marknaden. Dom kan mycket väl ha rätt, men man måste förstå att dom har kraftiga incitament att skylla på allt annat än sin egen prestation, deras existensberättigande är direkt hotat.

Jag tycker dock att Steven Bregman har rätt i att man ska vara väldigt försiktig när man väljer indexfond, och speciellt när man väljer ETF. När passiva förvaltare (t.ex. Vanguard) pressar fondavgifterna neråt så kontrar aktiva förvaltare med att starta nisch-ETF:er för att locka kunder, eller tvingas skala upp sitt förvaltade kapital för att öka lönsamheten och då tvingas köpa stora bolag oavsett om dom är lönsamma eller ej. När det finns många fler ETF:er än antalet aktier på marknaden så är det klart att mycket är skräp.

De senaste 10-15 åren har vi haft två stora trender som Steve Bregman tar upp: 1) Lägsta räntorna i historisk tid 2) Kraftigt ökat sparande i indexfonder och ETF:er. Varför skylla på indexfonder när dom låga räntorna är en god nog förklaring? Låga räntor leder till uppblåsta tillgångspriser. När alla tillgångar ökar i värde så är det självklart både bra och billigt att köpa indexfonder. Du får samma avkastning som alla andra men till en lägre avgift. När aktiepriserna styrs av stimulanser och räntenivåer istället för vinsttillväxt är det svårt att vara en aktiv förvaltare, men det är inte indexfondernas fel.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

It works til it doesn’t. Problemet är att man tror sig vara mer diversifierad än man är. De flesta tror man äger ett helt index men i verkligheten är man tack vara skew, sampling, derivat mm mycket mindre diversifierad än man tror. Plötsligt sitter alla med samma bubbelportfölj vilket var precis det man ville undvika genom att köpa index. Som nämns är indexfonder antagligen det bästa för småsparare utan nödvändiga kunskapen och intresset. Man ska bara inte vara naiv och tro att man är speciellt diversifierad och gör inte felet att extrapolera perioden från 2008 till nu för långt ut i framtiden.

Tror iö detta är den sista i serien (2).

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-11 klockan 12:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.