Risker med 100% Aktiefond?
Sök:

Risker med 100% Aktiefond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Max Ericsson

ställde för sedan frågan: Risker med 100% Aktiefond?

Hej, jag har skapat en nästan fossilfri portfölj med till största del indexfonder.

För mig är det mycket viktigt att spara hållbart, både för att jag tror att dessa företag är framtiden, och för att jag inte vill stödja bolag som tänker kortsiktigt utan hänsyn till miljö och människa.

Min ISK-portfölj är fördelad enligt nedan:

SPP Global Plus A 40%

SPP Tillväxtmarknad Plus A 20%

Avanza Zero 20%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%

Swedbank Robur Access Asien 10%

Jag kommer också att spara 10% av det jag investerar i vanligt sparkonto på Avanza (0.65%), detta får vara mina ”räntefonder”. Man kan alltså säga att detta är en hållbar variant på en 90/10 portfölj och jag slipper ISK-skatt på ”räntefonden”.

Är det några risker med denna portfölj som jag missar? Planen är att spara in så mycket som möjligt, minst 10% av inkomsten, till denna portfölj i minst 20år.

Tacksam för input!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Varför man enligt Jan ska ha med räntefonder kan du läsa om i denna artikel.

Vad är bäst en 90/10-portfölj eller en 100/0-portfölj?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kan inte säga så mycket om vilka fonder som är bäst sett ur miljöperspektiv ; jag misstänker nog att det inte är speciellt svårt att lansera en fond som miljövänlig fastän den faktiskt egentligen inte är det. Tittar man bara på ett företag som producerar elektronik så vet man idag att det går åt väldigt mycket naturresurser inklusive vatten för att producera dessa. För mig känns det lite som att välja mellan pest eller kolera. Givetvis betyder det inte att man ska strunta i miljön, självklart är det bra om man kan undvika fonder som investerar tungt i företag som lever på att pumpa upp olja. Men fossilfria industrier gör mycket avtryck på miljön hur man än vänder på det.

Din portfölj ser väl rätt balanserad ut, men för mycket vikt på Sverige tycker jag. 30% är väldigt högt, inte minst för att du har Avanza zero på hela 20% som egentligen inte är någon speciellt bra fond (längre). Den har blivit strippad på sina stjärnor och har numera en stjärna hos Morningstar. Det beror givetvis på H&M, fingerprint och andra som omsätter mycket på Sthlm-börsen tappat kraftigt i värde på senare tid. Med andra ord är AZ en rätt riskabel fond att äga då den endast följer de 30 mest omsatta bolagen på börsen. Gratis är inte alltid bäst. Hellre en bredare indexfond skulle jag rekommendera. Spiltans fond är billig men den är inte heller speciellt bred heller, om man är ute efter bredd.  Dessutom använder de sig av en belåning / hävstång vilket gör att den faller mer än andra om börsen går ner (och vice versa).

Så hellre en annan billig bred svensk indexfond på max 20%.

Sen kanske du har lite för mycket tillväxtmarknad. Kanske räcker det med  5-10%? Det som blir över kan du pytsa in in globalfonden tycker jag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nyfiken att lära, vad menar du med att Spiltan använder hävstång, har helt missat det i prospektet. Eller menar du att Investment bolagen använder lånade pengar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 2. Vit pil

  Tack för feedback! Jag håller med om att det kan vara mycket svårt att veta hur hållbara fonder egentligen är men man tar i alla fall ställning i och med att man visar att man vill placera hållbart. Över en 10års-period så ser jag inte att AZ presterar särskilt dåligt jämför med många andra bredare svenska indexfonder så jag kör nog vidare på gratis är gott. Min största risk blir antagligen i att inte ta ut alla pengar när det kraschar utan bara spara vidare som om inget hänt. Den som lever får se!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Max Ericsson
 3. Vit pil

  Att Spiltan använder sig av belåning har jag ytterst svårt för att tro. Kan du verifiera detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-23 klockan 14:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.