Risker med att flytta befintligt sparande?
Sök:

Risker med att flytta befintligt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lovisa

ställde för sedan frågan: Risker med att flytta befintligt sparande?

Hej!

Jag har en kapitalförsäkring som min farmor startade åt mig när jag var liten (hos Folksam). Jag har innan jag fattade vitsen med fonder och långsiktigt sparande gjort ett större uttag och summan var nära noll innan jag började månadsspara hösten 2015. Har lyckats hålla ett skapligt regelbundet månadssparande nu och tror att jag valt skapligt bra fonder som passar mig. MEN jag har svårt att vara säker på detta, mycket på grund av den mindre användarvänliga utformningen på sidan. Har även ett ISK på Avanza, som jag upplever betydligt enklare att arbeta med. Är därför sugen på att flytta pengarna rakt av från nuvarande kapitalförsäkring. Men det jag inte riktigt är säker på är om det finns några risker med det? Om jag byter rakt av till samma fonder, för att kunna följa dem bättre och därefter göra eventuella förändringar i själva portföljen, finns det ändå någon risk att jag förlorar någonting enbart på grund av bytet? Finns det några större risker med att göra förändringar i samband med en samtidig flytt? Funderar på att byta en aktivt förvaltad fond mot en passiv med samma inriktning, men som sagt, just i detta är jag orolig för eventuella risker som jag inte själv ser.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag ser inga risker med att flytta fonder från en bank till en annan, det är ingen som kommer att tappa dem på vägen…

På vissa ställen har de avgifter för att försöka låsa in sina kunder, men det är i så fall ingen risk, det är i så fall ett faktum. Jag vet inte om det gäller dina fonder på Folksam. Men även om det skulle vara så tycker jag du ska flytta dem och själv ta en större kontroll över dem.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

” Om jag byter rakt av till samma fonder, för att kunna följa dem bättre och därefter göra eventuella förändringar i själva portföljen, finns det ändå någon risk att jag förlorar någonting enbart på grund av bytet?”

Vad jag förstår så kan du inte flytta fonderna rakt av från KF till ISK. Du måste sälja fonderna, flytta över pengarna och sen köpa fonderna igen. Det finns alltså två saker att vara medveten om

1. Din transaktion kommer ses som en insättning på ISKn och därmed beskattas.

2. I och med att du säljer fonderna står du utanför marknaden ett par dagar. Risken är att du missar de dagarnas eventuella ökning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-23 klockan 21:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.