Risker med etf
Sök:

Risker med etf

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Risker med etf

Täcks Etf:er av insättningsgarantin och vad händer om själva bolaget som äger etf:en går i konkurs? Är det som med fonder? 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej, så klart täcks de inte av insättningsgarantin. Det är det bara kontanter på (vissa) bankkonton som gör.

Om bolaget = emittenten går i konkurs får andelsägarna dela på ETF:ens innehav som finns kvar, men vad och hur mycket det är kan ju så klart variera. Detta brukar kallas motpartsrisk. Jag tänker att det är ganska stor skillnad på vad som den egentligen innehåller. Säkrast borde vara en fysiskt replikerande aktiefond. Går fonden i konkurs finns aktierna kvar som du får. Något som är syntetiskt replikerat (som både en fond och en ETF kan vara) bygger värdet på att någon lovar någon att något ska vara värt något. ETF:en lovar dig att den är värd något, och den har i sin tur några derivatinstrument som innebär att en tredje lovar dem en viss utveckling, och så ser det typiskt ut så i flera led. Fungerar så länge det fungerar. När det inte fungerar är det inte så roligt att sitta på ett papper som säger \”Vi lovar dig X\” när den som lovar dig det precis konkat. Då håller de typiskt inte längre vad de lovat. Min gissning / uppfattning är att det är mer sådana risker med fler parter inblandande i ETF:er än vanliga fonder, men på den fronten har jag bara min egen känsla att gå på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om jag har förstått det rätt så täcks inte fonder heller egentligen av själva insättningsgarantin?

  Om tex en etf som följer nasdaq 100 går i konkurs. Får jag då innehaven ändå? Hur ofta går sådana bolag i konkurs? Ska man hålla dig utanför etf:er eller bara välja de stora bolagen så som spdr

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Khalil

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Största risken med ETFer är att du tradar med dem eller omsätter dem, köper/säljer för ofta vilket kommer öka dina kostnader och sänka din avkastning.

Det bör gå minst 5 år mellan varje enskilt köp och sälj för att hålla nere kostnaderna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Detta stämmer bara till viss del. Man kan månadsspara i ETF courtagefritt via Nordnet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl-Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-22 klockan 12:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.