Risker vid belåning av portföljen?
Sök:

Risker vid belåning av portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Risker vid belåning av portföljen?

I dagsläget har jag några hundra tusen i min pensionsportfölj hos Avanza. Såg knappen om superlånet och har även läst igenom https://rikatillsammans.se/amortera-spara-investera/ . Men jag lyckas inte hitta någonting om vilka risker det finns med dessa typer av lån. Om vi leker med tanken att börsen kraschar imorgon, vad händer med lånet då? Min portföljs värde halveras kanske, när kräver Avanza tillbaka sina pengar?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Karl,

Vad belåning gör är att man skapar en hävstång. Ökat risk i förhoppning att få en bättre avkastning. Tyvärr fungerar hävstången åt både håll! När börsen rasar så förlorar du mer pengar än vad förlusten hade varit utan belåning.

Din max belåning är baserad på dina tillgångar och framförallt fondvalet i din portfölj. För Avanza Superlån finns det en lista med vilka fonder som ingår och hur mycket dessa får bidra till lånet.

När fonderna blivit mindre värda efter en börsnedgång så minskar också beloppet som du får låna. Men beloppet som du redan har lånat är självklart kvar. Då kan det bli lite knepigt. Först blir räntan högre men hamnar du över max belåningsgränsen så kommer Avanza sälja av dina tillgångar för att lösa lånet. Och jag tror det kostar lite extra administrationskostnader också. En situation som är bäst att undvika.

En annan nackdel är att efter en börsnedgång vill man egentligen göra annat med sina pengar. Typ köpa mer aktier och inte avbetala sitt lån.

Jan har gjort en avsnitt om belåning som förklarar lite mera:

https://rikatillsammans.se/belana-aktieportfoljen-eller-inte-belana-det-ar-fragan/

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-01 klockan 16:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂