Riskerna med Fondrobotar
Sök:

Riskerna med Fondrobotar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Riskerna med Fondrobotar

Hej Jan,

Jag har nyligen hittat till din sida och gillar den starkt!

Jag ska lägga om barnens månadssparande och överväger att spara enligt din Globala Barnportfölj alternativt ge uppdraget åt Roboten Lysa. Jag har dock lite funderingar kring fondrobotarna och riskerna, som jag gissar finns, men som jag inte hittat något om på din sida.

Jag tänker så här, att om X år när en stor andel av sparande/investeringar sköts av fondrobotarna, så bör marknaden bli ännu mer volatil är idag. Jag tänker mig att de flesta robotar är uppbyggda enligt liknande principer / algoritmer. Det är alltså inte människor som sköter köp/sälj aktiviteter baserat på deras individuella preferenser/gissningar/information, utan det sköts av en mer ”liktänkande” robotarmé. Vad händer då när det sker något på marknaden och alla robotar agerar likadant, ex SÄLJ. Då störtdyker väl de aktuella fonderna/aktierna som ett resultat av detta. Det bör för spararna kunna innebära störtdykning av värdet av sitt innehav? Vad har du för tankar kring detta? Jag tänker mig att det säkert finns massvis med fler konsekvenser av fondrobotarna? Hela spekulationsmarknaden drivs väl av just spekulationer, men vad händer när de tas bort och ersätta av ”liktänkande” robotar?

Anna

 

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Någon får väl rätta mig om jag har fel, men fondrobotarna gör väl ingen aktiv förvaltning av sina innehav utöver ombalansering? D.v.s att så länge sin portfölj ligger kvar i samma andel aktier/räntor som man har satt så är det också exakt samma fonder man fortsätter att äga?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fondrobotar är i grunden ganska primitiva. Jag tror inte på några stora risker. Det är ingen avancerad tradingstrategi dom utför. Som Mathias skriver är det mest ombalansering.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utan att vara direkt insatt i hur aktiehandel i storskala funkar  så skulle jag säga att det är då aktiemarknaden fungerar i stort. Det är Automatiska robotar som sköter majoriteten av handeln redan. Så inget unikt för fondrobotar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-26 klockan 19:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.