Risknivå i Räntefonder vid börsnedgång?
Sök:

Risknivå i Räntefonder vid börsnedgång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: Risknivå i Räntefonder vid börsnedgång?

I kommentarerna från avsnittet kring Multi Asset så diskuteras det om att även räntefonder innehållande företagsobligationer kan bli riskfyllda vid börsnedgång. Många av dessa fonder har riskklass 2 av 7. Kan man säga att den riskklassificeringen är något missvisande (alltså för låg -falsk säkerhet) om risken är stor för nedgång även i den typen av fonder vid en större börsnedgång?

Är det någon som kan bedöma vilken fallhöjd det finns i dessa fonder om börsen skulle vika rejält,säg 50%?
Är det också riskskillnad mellan aktiva och passivt förvaltade i ett sådant scenario?

Jag har Carnegie Corporate Bond A samt IKC Avkastningsfond som ”tillägg” till säkra Spiltan Räntefond. Hur bedömer ni risken i dessa?

Min frågeställning är i slutändan risknivå/fallhöjsdrisk MultiAssets-hedge kontra Räntefonder innehållandes företagsobligationer.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Företagsobligationer följer generellt aktiemarknaden. Går företagen dåligt ska det mycket till för att företagsobligationer ska göra det omvända. Sen finns det ju alltid high-yield obligationer, dvs skräpobligationer som har mycket hög risk som man som princip borde alltid undvika.

Om du har några procent företagsobligationer tycker jag inte att man behöver sälja av dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!
  Jag har Avanzas senaste ränte-trippel (dvs 1/3 av varje ovan räntefond) som ”krockkudde” i min 70/30-allokering. Är det egentligen en ganska riskabel kudde vid en kraftig börsnedgång och som riskerar att inte få önskad positiv effekt vid behov?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-24 klockan 06:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.