Riskpridning och balans
Sök:

Riskpridning och balans

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elias

ställde för sedan frågan: Riskpridning och balans

Hej! Jag har länge velat börja spara i fonder men har aldrig riktigt vågat börja. Nu försöker jag ta tag i det och skulle gärna höra lite åsikter angående min riskspridning samt om det finns några självklara områden som jag borde minska/öka procentuellt. All annan eventuell feedback är självklart uppskattat.

Global 35%: LF Global indexnära

USA 15%: SPP Aktiefond USA

Europa 15%: SPP Aktiefond Europa

Asien 10%: Swedbank Robur access Asien

Tillväxtmarknader 10%: LF Tillväxtmarknad indexnära

Sverige 15%: Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Mitt långsiktiga mål är att kunna sluta jobba innan 65 och jag är till en början beredd att spara ca 10000 kr/mån.

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Underbart att du har satt det målet och kommer igång med sparandet. Kring riskprofilen är det svårt att säga något när man inte vet hur gammal du är, om målet är att sluta jobba innan 65 är det stor skillnad om man är 25 eller 60 t.ex. :)

Din fördelning på portföljen är  lite liknande Globala Barnportföljen som kör 60% Global, 20% Sverige, 10% Asien och tillväxt och 10% Ränte- och obligationsfonder.

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Den portföljen rekommenderas på 10+ år och har hög risk men du har än högre risk i din uppbyggnad.

En reflektion är att du inte har någon ränteexponering  i nuläget utan 100% aktier. Även om man har lång tidshorisont rekommenderas det här på bloggen att man har en viss del räntor som ”krockkudde”. Resonemang kring det kan du läsa här:

Vad är bäst en 90/10-portfölj eller en 100/0-portfölj?

Personligen hade jag hellre prioriterat  att ha en eller ett par bra globalfonder än att lägga till USA och Europa då dessa ändå har en stor vikt i globalfonder. Största innehaven i dem finns även  LF fonden. Några globalfonder som Jan gillar utöver den du redan har:
– Swedbank Robur Access Global
– DNB Global Indeks
– SPP Aktiefond Global
– SPDR MSCI World Small Cap, ZPRS. Börshandlat fond med exponering mot globala småbolag.

Eftersom du har både 10% Asien och 10% Tillväxtmarknad blir det lite högre risk än den rekommenderade portföljen, men det kanske du redan är medveten om och har valt aktivt?

Överlag ser det bra ut, det är fonder som passar in i denna bloggs filosofi och även om man skulle kunna fördela om lite och ev lägga till räntor så tycker jag du kommit långt.

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett fullkomligt lysande svar. Bra jobbat Elin!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Tack och bock Nestor!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius
 3. Vit pil

  Tack för snabbt svar! Jag är för övrigt 22 nu, (något som kanske skulle ha framkommit tidigare) så jag har lång tid på mig att spara. Jag var lite orolig över hur mycket överlappning som skulle förekomma mellan den globala fonden och USA/Europa fonderna och ska kika närmre på de globala fonderna du rekomenderade!

  Vad gäller Asien och tillväxtfonderna så har min uppfattning varit att på väldigt lång sikt, 20+ år, så är högriskfonder generellt ganska säkert men om min fördelning upplevs som kanske lite väl vågad så kanske jag minskar på den lite.

  Som sagt, tack för feedbacken, känns bra att äntligen komma igång!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-12 klockan 10:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.