Riskspridning aktier kontra fonder
Sök:

Riskspridning aktier kontra fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Vargen

ställde för sedan frågan: Riskspridning aktier kontra fonder

Hej på er alla,

har en liten fundering som jag inte riktigt kan komma fram till själv och det är frågan om riskspridning/investering aktier kontra fonder. Har nyligen börjat investera på börsen så är en nybörjare på detta, men läser varje dag för att få en bättre förståelse. Siktar på långsiktigt sparande på 15-25 år. Har för tillfället en god ekonomi så ett månadssparande på ex. 3000kr är inga problem, i alla fall i nuläget.

Hittills har jag köpt på mig en rätt så jämn fördelning av Investor B, Spiltan Aktiefond Stabil och Avanza Global. Sedan har jag ett något lägre värde investerat i Kinnevik B och ett par andra småaktier köpta mest på skoj/chansning.(Totalt ca. 40k)

Ska man satsa på ytterligare Fonder eller aktier? Hur ställer ni er till att köpa på sig separata aktier som redan finns i ex. Investmentbolagen man redan äger?

Mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Många rekommenderar ju att hålla sig ifrån aktier och att istället bara satsa på indexfonder. Det innebär att man sprider riskerna bättre, utdelningar återinvesteras automatiskt och man behöver inte försöka välja ut enskilda aktier. Många som handlar med aktier gör också misstaget att köpa och sälja för ofta och för mycket och i fel lägen, vilket Jan skrivit artiklar om, se t.ex. https://rikatillsammans.se/de-8-vanligaste-misstagen-jag-och-andra-investerare-gor-och-har-gjort/

Med det sagt så tycker jag ändå inte det är fel att äga aktier direkt. Men man bör nog ha åtminstone 10 olika, och gärna sprida i olika branscher. Sedan är den svenska ekonomin liten och instabil, så det är en risk i sig om man bara äger svenska aktier. En fördelning på 50 % Avanza Global och 50 % fördelat på minst 10 olika aktier, som man äger på mycket lång sikt, skulle kunna vara en strategi.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Lukas, tack för svar!
  Ja, jag har läst igenom den tidigare, dock som hastigast, får ta mig en bättre titt igen. Det är väl också där lite dilemmat ligger för en färskring som mig, ju mer insatt man blir, desto mer inser man att det finns lika många åsikter och strategier som det finns sparare och investerare. Men jag är helt klart på den linjen att ha majoritet i fonder och/eller investmentbolag. Skulle Länsförsäkringar Global Indexnära vara ett ytterligare alternativ till fondportföljen för global exponering, eller blir det bara kaka på kaka att ha flera globalfonder då de flesta verkar ha liknande innehav?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Vargen
 2. Vit pil

  Hej Vargen!

  Att lägga till LF Global Indexnära blir lite kaka på kaka då dom har nästintill samma innehav som Avanza Global. Så du behöver inte fler olika Globalfonder.

  Om du vill hålla på med aktier så tycker jag att 12-15 aktier i 6-7 olika brancher är en bra riskspridning, då har du tagit bort en stor del av bolagsriskerna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej!

  Ja, visst finns det en massa olika strategier, som alla går att argumentera för (eller emot). Jag tror att man måste hitta något som man själv tror på, om man följer något råd från någon annan och det sedan går illa är det lätt att tappa sugen. Så jag skulle inte råda någon som inte är intresserad att satsa på enskilda aktier, men jag vill inte avråda någon heller.

  Exakt vilken strategi man väljer ska inte ha någon enorm skillnad i långa loppet, så länge man håller sig till vissa grundregler, som att hålla avgifterna nere, sprida riskerna och att ha en någorlunda hög andel aktier/aktiefonder vid långsiktigt sparande (men inte vid kortsiktigt)…

  (Håller med i det som Robin skriver, för övrigt.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 4. Vit pil

  Tack för svaren Robin & Lukas!
  Skulle ni ha något ytterligare konkret tips på att utöka portföljen med?
  Just nu är mitt innehav på 43% aktier(Kinnevik, Investor, AstraZ, Arjo, ABB) och 57% Fonder via Avanza Global och Spiltan Aktiefond.

  Tänker att jag ex. köper på mig ev. ytterligare 1 fond samt ökar på aktieinnehavet bland välkända och stora bolag inom Sverige, har även sneglat utomlands på bla. Berkshire Hathaway B, Novo Nordisk, WSP Group, Orkla etc, kan man tänka sig vara på rätt spår då? Min plan är som sagt att spara i minst 15 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Vargen
 5. Vit pil

  Kan tyvärr inte uttala mig om specifika aktier, men att utöka så du får fler antal i dom portfölj är nog väldigt klokt!

  Om du ska köpa en till fond så tycker jag iaf att Avanza Emerging Markets passar in som en tredje fond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-03 klockan 09:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.