risktagande
Sök:

risktagande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: risktagande

När man kollar volatilitet och beta så kollar man hur exempelvis aktien ändras jämfört med sig själv eller index. Frågan är om volatitet och beta mäter bara upp och nedgångar tillsammans? Eller kan en aktie med en kurs som bara stiger ha hög volatitet? Isf bara en hög volatitet vara bra på en stigande kurs?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Volatilitet mäts på en bunt värden. Värdena är normalt sett förändringen i stängningskurs från en handelsdag till nästa. Volatiliteten visar hur mycket varje sådant värde brukar skilja sig från medelvärdet. Medelvärdet av förändringen per dag, alltså. Det gör att en kurs med stabil ökning får en låg volatilitet eftersom förändringen blir i princip samma varje dag. (Ett litet trick är att man räknar förändringen logaritmiskt, det vill säga att man vid låg volatilitet förväntar sig stabil ränta-på-ränta-effekt).

Beta är nära besläktat men mer komplext, så där rekommenderar jag att du läser på engelskspråkiga Wikipedia om du vill lära dig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Beta_(finance)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-22 klockan 11:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.