risktagande
Sök:

risktagande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: risktagande

Hej!

Har själv som mål med mitt sparande att kunna välja att gå i pension vid 55 års ålder, på 20 års sikt. Har med intresse följt bloggen och satt sikte mot ett hinksparande enligt Jans modell med nybörjar- och barnportföljer som inspiration.

Mycket förenklat har jag förstått det som att

 1. man måste ställa upp på grundantagandet om att börsen alltid går upp på lång sikt
 2. riskjusterat sparande (typ räntefonder) är viktigt för att stora nedgångar är svåra att hämta upp

Med detta i bakhuvudet och en genomtänkt portfölj ska det sen bara vara att luta sig tillbaka, månadsspara och balansera årligen, ösa mellan hinkarna vid behov, och watch the magic happen.

Nu när jag läser senaste blogginläggen låter det som att JB själv börjar bli lite ängslig inför en eventuell krasch. Så min fråga till JB och er andra som hängett er åt denna sparform är, hur tryggt vilar ni i förvissningen om att ni sitter med en stabil långsiktig tillväxt på 6-7%? Det vill säga, när kraschen är ett faktum, med 60% nedgång på börsen under 2 år, kommer ni då att fortsätta som om ingenting hänt?

 

Tack för svar! :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tänker såhär:

 • Allt jag inte ska sälja något från på 10 år eller mer får ligga kvar med nuvarande månadssparande när krashen kommer, detta inkluderar pensionssparande och nybörjarportföljen.
 • Ombalanserar nybörjarportföljen en gång per år oavsett börsläget.
 • Har ett litet konto på under 5% av mitt sparande som jag aktivt aktiehandlar på och den kommer jag antagligen försöka rädda en del av om kraschen kommer för att sen köpa på botten men har inga förhoppningar om att lyckas utan det är mer för att jag själv ska inse hur svårt det är. Så de pengarna är mer läropengar för att öva på att mentalt hantera misslyckanden skulle man kunna säga.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Om man kör på en sådan långsiktig portfölj så får man tänka över att du inte ska behöva dessa pengar inom en 10 års period, oavsett vad som händer.

  Så se till att ha en buffert som du klarar dig med på både kort och medellång sikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-07 klockan 13:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂