Rokie i fonddjungeln där många säger olika
Sök:

Rokie i fonddjungeln där många säger olika

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dahn Persson

ställde för sedan frågan: Rokie i fonddjungeln där många säger olika

Hej och tack för ert engagemang och en mkt bra podd!!!

Jag är näst intill helt grön ang Fonder och Aktier, men det har blivit ett nytt intresse. Har googlat runt lite och letat efter tydlighet om hur många fonder man ska ha, vilka man ska ha, hur länge man ska ha dem hur aktiv man behöver vara mm, mm. Och hittar mängder med olika svar.

Så jag förstår nu att mina innehav kanske inte är de mest optimala… hmmm … men jag lär mig väl med tiden.

Jag läste lite här på er sida om antal fonder och så vidare men måste ändå ställa den igen och hur vet jag vilka aktier som ingår i fonderna så att jag inte kör på samma fast i olika fonder och hur vet jag vilka jag ska satsa på?

Har idag nio st, (för många) och lägger ca 1500 till 1000 kr per månad. Är det för lite, och hur vet jag det?

Och vilka kan jag byta och HUR vet jag det?

Ja det blev lite fler och längre frågor än jag tänkt men kanske kan det hjälpa fler att bli ”Rika tillsammans”  :)

Tack för er hjälpsamhet

MVH Dahn

1. Swedbank Robur Medica

2. Swedbank Robur Ny Teknik A

3. Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD

4. Lannebo Teknik Småbolag

5. Avanza Zero

6. Avanza USA

7. Avanza Global

8. Avanza Emerging Markets

9. AGI Allianz China A Shares AT USD

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det du gör att skapa en egen indexfond. Satsa rubbet på 7:an!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du får väldigt mycket USA med både en globalfond och en Usafond. Avanza Zero är ingen höjdarfond, trots noll i avgift. Jämför dess utveckling med Spiltan Investmentbolag så får du se!

Varför inte lika gärna köra på Jans Globalfond?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Avanza Zero är en riktig bra gratis fond som följer sitt index 30 mäst omsatta aktier på Stockholms börsen och allt detta för 0kr i avg! Den kommer ingen göra besviken långsiktigt. Dem aktierna som finns i omx30 kommer fortfarande ge fin avkastning långsiktigt. Majoriteten av aktie ägare i egna portföljer slår inte Avanza Zero både på kort och långsikt. Det är lite att ta i och säga att den är dålig och då jämför du med Spiltan aktiefond investement som har utklassat stort senaste 5 år alla även bredare Sveriges index fonder samt majoriteten av aktiva fonder föruttom småbolags fonder. Dem 30 aktier som finns i Avanza Zero är ändå det bästa världskännda globala företag som vi har i Sverige och som kommer finnas kvar i många decennier till. Det är endå något man kan luta sig i mot långsiktigt. Gratis kan aldrig vara dåligt och speciellt i den här fallet då man får så mycket ändå för att vara gratis. Om 10 år kan bli så att stor bolagen går bättre än skakiga småbolag. Ingen vet. Lycka till.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Spiltan Investmentbolagsfond har inga skakiga småbolag, vad jag vet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Jag tänkte på breda Sveriges indexfonder som har 17% småbolag. Både den och Spiltan aktiefond investement är riktigt bra fonder. Själv är jag nöjd med LF Global indexnära 100%. Men även om jag gör någon liten förendring i framtiden kommer det alltid vara indexfonder. Ha det så bra.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eller kanske Swedbank Robur Globalfond A …den har momentum nu!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Dahn!

Kolla gärna in artikeln ”Globala Barnportföljen”!
Där har du exempel på hur du kan bygga upp en långsiktig portfölj!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-26 klockan 13:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂