Rörlig eller fast ränta på samma nivå?
Sök:

Rörlig eller fast ränta på samma nivå?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Rörlig eller fast ränta på samma nivå?

Hej!

vi har ett lån som vi ska villkorsändra 30/3. Har fått ett bud på 1.45% bundet på 3 år inklusive bolåneskydd. Troligtvis kan vi få samma ränta på rörlig men det verkade lite svårare. Hur ska vi resonera? Vad är fördelen med att köra på rörlig med tanke på att vi får samma ränta? Vill man hålls den rörlig ett år och försöka få en låg ränta under mer än 3 år? Läser överallt att man alltid bör välja rörligt men då förutsätter jag att räntan på denna ska vara lägre? Hoppas få något bra svar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kommer fortsätta att ha rörlig. Att binda är att försäkra sig och sådant kostar. VI har rörligt för att göra det enkelt att byta om vi hittar någon som ger lägre ränta.

Vi har precis bundit om ett lån i vår brf och fått strax under 1% på fem år (ca 20 miljoner). Det ger mig en signal om att räntan kommer vara låg i många år framöver. Det kan ju inte finnas en enda vettig bank som skulle låna ut på fem år till den räntan om de var översäkra på att räntan skulle gå upp kraftigt.

Nä, rörligt gäller för oss.

Jag har haft bundet en gång och det var i samband med att jag bytte jobb och vi ville vara säkra på vad vi skulle betala under två år. Det var då viktigare än att jaga kronor. Vi förlorade på det.

Man ska välja rörligt om ekonomin tillåter det och har man passerat bankens kalkyl brukar man oftast klara rörlig ränta.

Varför vill ni ha bolåneskydd? Vad kostar det utan? Jag och min fru har varsin livförsäkring på 2 miljoner var istället för låneskydd för att täcka dödsfall, det blir billigare och är inte villkorat till ett lån och gäller alltid. Jag jobbar i en bransch med obefintlig arbetslöshet.

Arbetar ni i en konjunkturkänslig bransch, eller en bransch med hög arbetslöshet? Har ni osäkra anställningar? I sådana fall kanske låneskydd kan vara bra. Oftast måste man dock varit anställd minst sex månader för att få utnyttja skyddet vid uppsägning.

Bara lite input.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Indexpatronen!
  Vilken bransch är det du jobbar i? Är det IT-branschen?

  Angående IT-braschen tycker jag det är många som skriver att dom anser att IT-branschen är så himla säker och att man aldrig kan bli utan jobb, detta ger mig indikationer lite mot 2001 att IT är sååå hett.
  Absolut är IT-branschen väldigt het just nu, obegränsat med jobb då pengar flödar in till bolag som sedan kan spendera dessa på nya IT-utvecklingar i bolagen.

  Men vad händer vid nästa lågkonjuktur när många företag kommer dra ned på sina anställda och troligtvis inte satsa lika mycket pengar på att utveckla sina IT-system mm. Ingen trend brukar bestå för alltid!
  Blir kul att se vid nästa lågkonjuktur vad som händer!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Har jobbat i IT-branschen sedan -96. Har inte märkt att varken IT-bubblan eller finanskrisen var ett problem inom mitt gebit.

  Men det är väl precis som med börsen; vi kan inte förutsäga framtiden och historisk avkastning är ingen garanti för framtida.

  Jg tänker mest att låneskydden brukar vara dyra och alternativ kan kanske vara livförsäkring och a-kassa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 3. Vit pil

  Nu när alla företag, i större utsträckning än 2001, gjort sig beroende av IT för alla moment i sin dagliga verksamhet, så är väl IT ganska safe ändå? Så klart att vissa bolag som enbart sysslar med IT, och så klart även andra, går under vid lågkonjunktur. Men det går inte att starta bilen utan IT. Det går inte att skanna varorna eller betala för maten på ICA utan IT, sjukvårdens journalsystem fungerar inte utan it, polisen kan inte ta upp anmälningar utan IT, ambulanspersonalen hittar inte till patienten utan IT, och patienten kan i övrigt inte kontakta sjukvården utan IT, eller för den delen boka en taxi och ta sig till vårdcentralen, som för övrigt inte kan öppna dörren eller tända lamporna utan IT. Tänker man så, så inser man att IT finns överallt och när det slutar fungera kommer alla vilja lösa sina problem för att rädda sin verksamhet. I vilken scenario skulle det inte finnas stort behov av personer som förstår sig på IT? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik André
 4. Vit pil

  Känns som att du har hittat din ”edge” inom IT som då inte verkar vara så konjunkturkänsligt!
  Skönt med ett sådant jobb att kunna luta sig mot!

  Absolut, så är det verkligen, ingen som vet hur framtiden ser ut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om ni får samma ränta på rörligt och bundet 3 år så tror nog inte banken att räntorna kommer gå upp på den tidsperioden. Men flera år in i framtiden så gissar ju bara banken också.

En nackdel med bunden ränta är ju att ni kan tvingas betala ränteskillnadsersättning om ni flyttar inom den perioden.

Men är ni säkra på att bo kvar så skulle jag nog hoppa på 3år bundet. Dock, vi vet ju inte hur resten av er ekonomi ser ut med belåningsgrad etc. men 1,45% är inte det lägsta jag sett.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-20 klockan 22:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.