RT-portfölj. Hur stor summa pengar?
Sök:

RT-portfölj. Hur stor summa pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MW

ställde för sedan frågan: RT-portfölj. Hur stor summa pengar?

Hej,

 

Sparar i dagsläget 2500kr i 100% aktiefonder. Pengarna dras via autogiro och resten sköter sig själv.

Har dock alltid varit fascinerad över rt-portföljen. Min fråga är då: vad är minsta beloppet man behöver för att komma igång med rt-portföljen och går det att månadsspara eller fördelar man sina insättningar under året?

Tack.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tyvärr är det så att RT-portföljen passar bäst för lite större summor, detta eftersom flera av dess innehav är väldigt dyra att få exponering mot och då minskar man kostnaden genom att göra lite större köp.

Så RT-portföljen passar inte jättebra för månadssparande, om inte ens månadssparande är över 100 000kr, tror att det är där Jan har sagt att gränsen ligger någonstans. Kan även ha varit 200 000kr.

Vad är tanken med att du vill komma igång med just denna portföljen, vilken tidshorisont är det sparandet på och vad vill du göra med dom pengar? Är det för att få dom att växa eller vill du ha en RT-portfölj för att bevara ett värde?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  Det var rikatillsammans som fick mig att sätta igång mitt sparande för två år sedan. Började spara januari 2017 och avsätter 2 500 kronor/månad.

  Är 27 år och räknar ha mina pengar på börsen i åtminstone 40 år.

  Har alltid varit fascinerad av just RT-portföljen då den presterar oavsett börsväder.

  Sparar i 100% aktiefonder, och med tanken på sparhorisonten känns det mest logiskt just nu. Har dock enbart varit med om uppgångar på börsen och aldrig varit med om ett riktigt ras.

  Börsen börjar skaka lite nu och man börjar såklart undra hur man på bästa möjliga sätt kan säkra sina insättningar.

  Nybörjarportföljen är inget alternativ, den rasade trots allt -20% under finanskrisen. Letar alltså helt enkelt efter en allväderportfölj.

  Hade det funnits en RT-fond hade jag satt in alla mina pengar där direkt på en gång.

  Kort och gott kan man väl sammanfatta såhär: jag vill ha tillväxt men samtidigt vill man givetvis säkra sina insättningar mot ett eventuellt ras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MW
 2. Vit pil

  Svårt att få en bra avkastning utan att ta risker.

  I teorin så ska RT-portföljen gå bra i alla väder, så då kanske det är den du ska satsa på ändå, däremot så passar den inte så bra för månadssparande.

  Om du däremot ska ha pengarna på börsen i 40år, då tycker jag absolut att du bör ha 100% aktiefonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-24 klockan 13:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.