RT-portföljen, permanenta portföljen, allvädersportföljen och Golden butterfly
Sök:

RT-portföljen, permanenta portföljen, allvädersportföljen och Golden butterfly

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Håkan

ställde för sedan frågan: RT-portföljen, permanenta portföljen, allvädersportföljen och Golden butterfly

Kärt barn har många namn…

Alla i rubriken nämnda portföljer är i princip en variant av varandra där tanken är att de skall fungera i alla ekonomiska klimat.

Jag funderar på om det finns perioder man inte bör starta dessa typer av portföljer?
Tänker på dagens situation:

Aktier ligger mer eller mindre ATH.
Guldet är en bit från ATH men historiskt sett ligger det ändå ganska högt.
En förmodad räntehöjning…

Känns som att guldet kommer behöva dra ett tungt lass vid nedgång.

Är dagens förhållande mellan tillgångarna unika på ett sätt som gör att man inte drar någon nytta av portföljernas ide om att klara alla väder ?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag köpte en lägenhet i slutet av nittiotalet, min bäste vän tyckte de var lite för dyrt och väntade på kraschen. Han bor fortfarande i en hyresrätt.

 

Behöver du inte pengarna just tillgängligt så är det time in market som gäller. Och ska du investera enligt en golden butterfly etc så är det i mina ögon bara att köra på.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hörde i nån finanspodd häromdagen att börsen nästan alltid känns dyr. Ibland drar värderingarna iväg men sen kommer vinsterna ikapp. Månadssparar man så undviker man att köpa allt på toppen utan man kommer närmare och närmare genomsnittskursen. Det är inte exceptionellt dyrt idag vad jag förstår.

Kollar du Morningstar ligger Avanza global på p/e 17,0. Avanza emerging market p/e 12,8. Seb Sverige indexfond p/e 16,6.

 

En annan aspekt är tidshorisonten. Även om du går all in idag så är sannolikheten  på din sida att du har tjänat pengar om 5-10 år. Ju längre tid du väntar ju större sannolikhet för vinst

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att index (de 20 aktier som ingår i index-beräkning) ligger ATH betyder inte att alla aktier ligger ATH. Det finns flera sektorer som är underprissatta. Bank till exempel som också har den högsta direktavkastningen. Olja är billigt och oljepriset kan bara vända uppåt. Läkemedel och MedTech känns billigt och är defensiva ifall konjunkturen vänder nedåt. Vissa Telekom och vissa Livs aktier är billiga. Fastighet Verkstad och Skog har dock sprungit ifrån oss och kan korrigeras när som. Tanka fett!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-30 klockan 03:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.