SÅFA och valutor
Sök:

SÅFA och valutor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulf

ställde för sedan frågan: SÅFA och valutor

Hej!

Ni rekommenderar SÅFA för PPM. Varför inte använda den eller motsvarande fonder i mellanriskhinken eller passiva hinken?

I podd #56 sa din gäst att det inte finns tillväxt i valutakurser. När vi semestrade i Europa på 70-talet var en CHF värd c:a 2 kr, idag kostar den 10 kr. Om man då investerat i CHF, hade väl portföljen varit värd 5 ggr mer, jämfört med motsvarande placering i SEK? Vad är det som styr valutors värde? Sverige har väl under lång tid haft en ganska stabil ekonomi, minskande statsskuld, hyffsat lugnt politiskt läge etc. Varför faller då kronan?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

AP7 Såfa går endast att köpa genom PPM-systemet. Hade det gått att köpa den på annat håll så hade många bytt till den.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tillägg: AP7 Såfa motsvarar en global indexfond (exempelvis Avanza Global, Länsförsäkringar Global Indexnära, DNB Global Indeks), fast med lägst avgift och en hävstång på maximalt 25% vilket genererar mer avkastning på lång sikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 2. Vit pil

  OK, kan man inte heller blanda själv, och separat köpa AP7 aktiefond och AP7 räntefond utanför PPM?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ulf
 3. Vit pil

  Det är inte bara AP7 Såfa som endast går att köpa i PPM utan även AP7 Aktiefond och räntefond finns bara i PPM.

  Men närmast du kommer AP7 Såfa är att köpa en passiv global indexfond, typ Avanza Global och belåna den efter samma belåning som AP7 Aktiefond kör på.
  Är du över 55 år så lägger du in en lång räntefond på 3% per år då är över 55 år, typ AMF Räntefond Lång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Bara en snabb kommentar.
  AP7 Aktiefond ska nog helst inte jämföras med en ”vanlig billig globalfond”. Dels är den väl egentligen aktivt förvaltad? Den jämför sig med ”MSCI ACWI SEK” men har egna regler för hållbarhet mm. Den har både utvecklade och tillväxt-länder och totalt ca 3200 innehav.

  Suverän fond och verkligen synd att den inte går att handla utanför PPM men det borde gå att plocka ihop något liknande… Globala barnportföljen eller Lysa borde vara hyfsat nära bortsett hävstången, t ex?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mycket förenklat styrs valutan  värde av två saker. Inflationsförväntningar och räntenivå.

Även om du får tio procent i ränta köper du inte valuta i ett land om inflationen är femton procent.

Har ett internationellt företag att välja på två länder med samma inflation,så väljer man landet med högst ränta.

Varför skulle exempelvis ett svenskt exportföretag vilja plocka hem pengar när man får 0 ränta i Sverige i stället för två procent i amerikanska dollar?

Nu verkar den svenska minusräntan ha kommit till vägs ände. Detta borde innebära att SEK sakta borde komma att repa sig.

Till sist. Till skillnad från Schweiz hade Sverige en hög inflation på 70- och 80-talet. 90-talet var heller ingen höjdare. Nu är det som bekant annorlunda. Därför är det extremt osannolikt att svenska kronan skulle tappa lika mycket till schweizerfrancen som den gjort historiskt. Å andra sidan, vem vet? Svenska politiker kan drabbas av självskadebeteende på nytt….

Kommentera

svarade på frågan för sedan

OK, så det går inte heller att själv blanda AP7 aktiefond och AP7 räntefond utanför PPM?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Att kronan tappat mycket på schweizerfrancen behöver inte betyda att investeringar i schweizerfranc hade varit bättre än investeringar i kronor. Att kronan försvagats har gynnat svenska exportföretag medan de schweiziska företagen inte haft lika enkelt att exportera.

Men visst, hade pengarna legat i madrassen så skulle det varit bättre med en valuta som ökat i värde.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-16 klockan 08:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.