Säkerställt obligationslån
Sök:

Säkerställt obligationslån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isa

Den här artikeln publicerades 2017-09-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Säkerställt obligationslån

Hejsan!Jag var inne på Avanza och såg att de hade ett erbjudande från Addvise som gav ett säkerställt obligationslån med 7,25% årlig avkastning och kvartalsvis utbetalning, med minsta investering på 10 000 som betalas tillbaka om fem år, alltså 2022.Innebär det precis vad det står eller finns det några nack/för-delar som man bör veta om innan man gör en sådan investering/utlåning eller vad man nu kan kalla det.Vore tacksam om jag kunde få lite insikt i hur det brukar fungera!Tack så mycket!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med ett säkerställt obligationslån brukar man vanligtvis mena när bankernas hypoteksbolag ger ut obligationer med säkerhet av fastighetsinteckningar inom 75% av ett belåningsvärde. I detta fallet lämnar man aktier i dotterbolag istället. Säkerheten är minst sagt svårbedömbar. Så sent som i september lät exempelvis Ratos ett dotterbolag gå i konkurs.

Den höga avkastningen på 7,25% indikerar att risken är relativt hög. Hade säkerheten varit fastighetsinteckningar hade räntesatsen varit några procent lägre.

Bolaget går i alla fall med vinst, även om den förra året var så låg som fyra öre (!) per aktie. Min gissning är att Addvise trots allt kommer att klara av sitt åtagande, men att det finns en viss risk för att du kan förlora hela ditt satsade kapital. Om du ändå beslutar dig för att teckna, så gå inte ”all in”.

Personligen föredrar jag aktier, typ Skanska: Hyfsad direktavkastning och risken för konkurs är minimal. Även om det kommer en sättning i kursen på tio till tjugo procent, så lär aktien alltid återhämta sig på sikt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Privata Affärer publicerade en kritisk artikel i morse.

Medicinteknikbolaget Addvise ger ut en obligation med 7,25 procents ränta årligen i fem år. Vid första anblicken kan det förstås se ut som ett fynd men riskfritt är det inte och det finns tryggare alternativ i form av preferensaktier.

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/725-procents-ranta-inget-fynd-934174

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-30 klockan 13:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.