Säkra inför pension.
Sök:

Säkra inför pension.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dan Hillergård

ställde för sedan frågan: Säkra inför pension.

Har de senaste åren sparat i 100% aktier och vill nu ”säkra upp” inför pensionen. Kan jag få hjälp och förslag ?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Dan!

Hur gammal är du och hur lång tid anser du att du har kvar till pensionen? Två frågor som är väldigt viktiga för att förstå din situation.

Du kan även få berätta hur du bor i nuläget då det också kan vara en faktor som kan hjälpa till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är 64 och har endast ett litet huslån på sbab. Jobbat i landstinget sedan 1980

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan Hillergård

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sälj av för den summan du kommer behöva de närmsta 3-5 åren. Låt resten ligga kvar i aktier är min första tanke. Varje år ombalanserar du så att du har 3-5 års utgifter säkrade

 

vill man ta ännu mindre risk kan man ju göra det. Men rådet vi ofta hör är att om horisonten är 5 år eller mer så är det aktier som gäller

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om sparhorisonten är 5 år är 100% aktier för hög risk. Men visst, statistiskt sett kan det kanske finnas goda chanser att gå plus, men frågan som Dan ställde var att säkra pengarna inför pension.

  Rådet som man brukar ge här på RT är 10% aktier för varje år man kan låta pengarna jobba i fred. Sen finns det många som tycker att detta råd är alldeles för försiktigt, och klart, det går alldeles utmärkt att man kan avvika från tumregeln om man är förberedd ta ta högre risk. Det finns få regler som är skrivna i sten.

  Åldern spelar egentligen inte så stor roll vad som gäller sparandet. Börsen frågar inte efter åldern och den behandlar oss alla lika oavsett. Det viktiga är sparhorisonten. Även som nybliven pensionär kan man gott och väl ha flera portföljer och ha en portfölj med 90-100% aktier för pengarna som man inte avser använda inom 10 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-26 klockan 15:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.