Säkra pensionens förbrukningskapital
Sök:

Säkra pensionens förbrukningskapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: Säkra pensionens förbrukningskapital

När räntefonder ger max 0% avkastning vill man undvika dessa så länge det går utan att samtidigt riskera planerat pensionsuttag.

Går man in på minpension.se kan man enkelt se hur stor del av förväntat månadsuttag som man kan påverka förvaltningen av och valt att placera i aktiefonder. Summerar man dessa påverkbara månadsandelar ser man hur mycket av dessa man kommer att förbruka per år och då bör säkra i räntefonder för en estimerad möjlig återhämtningsperiod.

Med återhämtningsperiod menar jag antal år efter ett kraftigt börsras innan man återfått samma värde på aktiefonderna. Tex tog det ca 6 år innan globala indexfonder återhämtat sig efter raset 2008.

Så, om vi antar att det inte blir värre och längre återhämtningsperioder än efter 2008 behöver man inte använda räntefonder förens tidigast 6 år före planerad pension.

Sedan när man har 6 år kvar till planerad pension tittar man i minpension.se och säkrar det första pensionsårets estimerade påverkbara förbrukningskapital i räntefonder, och ett år senare tar man åter en titt i minpension.se och ser till att de två första pensionsårens estimerade påverkbara förbrukningskapital är säkrade i räntefonder, osv..

Vad tror ni om detta, är jag på rätt spår eller förenklar jag och/eller tänker fel?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Henrik!

Jag brukar räkna med att det kan ta upp till 10 år att återfå samma värde på kontot efter en krasch.

Som jag uppfattar det är du inne på liknande modell som vi brukar nämna här, att ombalansera mot räntefonder lite för varje år man närmar sig pensionen, detta använder sig AP7 också, som är en fond i PPM systemet.

En tumstock du kan använda sig av är att du kan ha 10% aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna, eftersom du har ett givet datum pengarna börjar betalas ut så kan du utgå ifrån det men att kanske inte endast ha räntefonder då eftersom dom kan få växa vidare ett tag i pensionssystemet.

Men absolut, när du närmar dig pensionen så är det inge fel i att börja vikta över lite mot räntor för att ”säkra hem” lite pension.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Robin,

Tanken var att istället för att använda en generell tumstock så ser man mer exakt hur stor del av just sitt egna planerade pensionsuttag per månad och år som är placerat i aktiefonder och säkrar upp den summan i räntor ett visst antal år (6-10) innan påbörjat pensionsår.

Tänker man tex gå i pension några år innan den allmänna pensionen börjar betalas ut så behöver man säkra upp en större summa i räntor, medan om man väntar på den allmänna pensionen samt dessutom har en del i traditionella försäkringar så behöver man inte säkra upp lika mycket i räntor från andelen aktiefonder i månadsbeloppet.

När det gäller PPM-delen i den allmänna pensionen så är det troligen enklast att bara välja Såfa’n.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ahh jag förstår, det fungerar säkert bra, aldrig hört någon som testat det men nån ska vara den första! :D

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-26 klockan 20:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.